Не знам, защо Делян Пеевски чак сега внася доклада за „Митници“ в Народното събрание. Аз този доклад съм го дал в прокуратурата преди два месеца.

Това заяви депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в кулоарите на парламента.

Припомняме, че председателят на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски изпрати до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49 НС за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях. В доклада подробно е описано какво са казали изслушаните в комисията.

Тошко Йорданов подчерта, че лично е внесъл доклада в прокуратурата. „Бях там физически, заедно със Станислав Балабанов. Това че прокуратурата нищо не правят е въпрос към нея“, добави той.

Според него е видно, че е имало проблем в Агенция „Митници“, защото директорката заедно с още двама са в арест за контрабанден канал.

„Тежката мярка се налага, когато има много тежък доказателствен материал“, уточни Тошко Йорданов. Според него любопитното е комисията да провери дали бившите министри на вътрешните работи Бойко Рашков и Асен Василев са покровителствали този контрабанден канал.

„Излязоха достатъчно ясни информации, че тези двамата, които са се занимавали с контрабанда, че в МВР са си ходили като вкъщи. Министър Рашков нерегламентирани срещи, прескачания на цялата верига. Асен Василев пък е настоявал за директор на МВР Хасково да бъде сложен един техен приятел на снимки по бански.

Асен Василев излъга, че не ги познава, но директорът на ДАНС каза, че има доказателства за комуникация на Асен Василев с един от двамата контрабандисти. Така че това си е работа на прокуратурата да го разследва“, смята Тошко Йорданов.

Според него акад. Николай Денков може да си говори каквото иска, но има едни снимки на един пудел с едни пачки.

„Това разбира се не е корупция, хората са се събрали да се замерят с евро. Това са приятелски взаимоотношения. Сигурен съм, че вие като се съберете с роднините, взимате пудел, слагате там няколко милиона евро, започвате да се биете по главата с тези пачки. Това е нормално човешко забавление“, коментира с ирония Йорданов. Той обвини Денков, че е фалшив, а не истински академик, обявен за такъв от някакво НПО. „Когато корупцията е при тях, те се правят на гламави“, обобщи Тошко Йорданов.

За третия мандат той е категоричен, че това - на кого ще бъде връчен е отговорност на президента.

По думите му част от партиите в този парламент имат решение на националните си органи да не работят с БСП.

"Така че, ако ще се прави сериозен опит с третия мандат, е логично да той да отиде при ИТН", коментира Йорданов. 

"Ако е при нас, ще изпратим покана за разговор до всички включително и на независимите в това Народно събрание. Наясно сте кой има по-голям шанс да го реализира", добави той.