Д-р Любомир Канов е психиатър, политзатворник преди 10 ноември 1989 г., емигрант в САЩ, писател и публицист. Завършва медицина и специализира психиатрия в Медицинска академия в София.

- Как ще коментирате поведението на президента при получаването на изпълнения втори мандат от академик Денков, д-р Канов? Той не поздрави мандато-носителителите, както и първия път, тогава препоръча да не бъде изпълнен мандатът, а вчера апелира депутатите да гласуват по съвест?
- По необходимост ще трябва да преценявам това от психологическа гледна точка. Има един френски глагол, gonfler, което значи „надувам“, и друг - degonfler, коeто значи „изпускам въздух“.

В първия случай президентът се беше възбудил от позицията на абсолютна власт, която имаше и още има, и изглеждаше високомерен, даже с елемент на презрителност спрямо академик Денков, но вчера изглеждаше някак си посърнал, вътрешно гневен и все пак леко покрусен, поради това че неговото властвуване над ситуацията отминава. И това се описва с френския глагол degonfler.

Това е, което се получава, когато продупчиш например един плондер с карфица - дегонфлиране на един президент, който бе заел прекомерно голям обем от политическото пространство през последните две години и се наложи да изпусне въздуха, който бе погълнал.

- Ще успее ли според вас правителството „Денков-Габриел“? Ще го бъде ли? Продукт на какво стана то - компромиси, обвинения в предателства...
- То се появи след процес на компромиси, договорки и проблясъци на здрав разум. Вероятно осъзнаване на общ интерес и си мисля даже - защо не и отделни пристъпи на благородство и отстъпчивост.

И не на последно място, вероятно и продиктувано от външнополитическите обстоятелства на България в нашия район. Така че доста са факторите, но аз все пак се блазня от мисълта, че имаше здрав разум в договорките за съставянето му.

- А как ще коментирате позицията на ДПС? Хем няма да пречат за съставянето на правителството, хем ще участват в конституционно мнозинство, но не е ясно дали ще подкрепят кабинета?
- Какво да ви кажа? Пак ще тръгна по пътя на психологически анализи. Цялата история на участието на ДПС се пречупва през кръглите очилца на Данчо Цонев, чийто поглед едновременно е ехиден и хитроват, но и донякъде уплашен. Освен това си личеше, че върху тях също тегне някаква заплаха.

Неслучайно по време на тези преговори те изтикаха на преден план Пеевски, за да покажат, че те своя човек няма да дадат, но срещу това ще искат отстъпки, за да подкрепят конституционната реформа.

Както винаги, тяхната роля е двусмислена и доста коварна. Ако става дума за политически целувки, тази е най-близо до онази на оня с 30-те сребърника. Поне исторически е така, ако си спомним какво стана с моя приятел Филип Димитров.

- Като заговорихме за целувки, Радев каза, че целувката между Борисов и Петков може да роди само отвращение. Той не обявява ли война не само на ГЕРБ и ПП, но и на парламентаризма в България по този начин?
- Мисля, че в политическо отношение той е доста груб човек с комунистическо и посткомунистическо семейно възпитание. Така че неговите изрази и симпатии и антипатии нямат в себе си нищо политическо или пък оценяващо деликатността на ситуацията и даже на неговата конституционна роля като поне обединител на нацията.

Изразите му са улични, доближават се до тези плюещи политици от партия „Възраждане“, които си служат с подобни метафорични изрази. Въобще едно ниско културно зрелище, което не отива на ролята на президента, което пък показва, че в ролята на президент в последните десет години е поставен, предимно от Москва, един неподходящ за тази роля човек.

- Според вас с какво име се ползва той в Европа?
- Дали не трябва да се спра на снимки, които говорят повече от хиляда думи? Например позата на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, когато говореше с него със скръстени отпред ръце, които говорят психологически за отношението й към него, а цялата негова физиономия и фигура, надвиснал над нея, напомнят на Тодор Живков.

Това беше угнетително гледище и показва всъщност в каква позиция този човек е сложил ако не цяла България, то поне президентството на България в очите на Европа. Така мисля аз.

- Докъде може да доведе войната Гешев - Бойко Борисов?
- За мен като страничен наблюдател това е най-мистериозното от всичко. Защото според мен през годините Гешев показваше доста определено антируско поведение или поне така изглеждаше на невежия зрител като мен. Действително срещу него имаше атентат, който беше изпълнен, по поръчка вероятно, за сплашване, според мен, разбира се, и съвсем не изключвам това да е руска поръчка, изпълнена от неумели местни гангстери.

Опитът беше доста левашки, макар и уж добре замислен на онзи завой на пътя от Самоков през Железница, но едва ли постигна замисленото, поради което беше бързо и необяснимо заглушен в медиите. Всички тези странности около мистериозното, ту появяване, ту изчезване на Петьо Еврото от българския юридически небосклон, също навяват тъга относно състоянието на Правото в България.

Навремето имаше един подобен герой, който се казваше Краси Черничкия. Ако трябва да обобщя, това е една сага на мафиотско-криминална узурпация на съдебната власт, и то от десетилетия насам. Това практически изключва практикуването на справедливо право и законност в България засега.

- Кои според вас ще бъдат враговете на правителството „Денков-Габриел“?
- Предимно Русия най-вече, която е издала заповед по гарнизон - да си послужа с един малко фатмашки език, който може би неслужилите в казармата не знаят - която е още от инвазията в Крим или поне от 2018 година: България да бъде разбутвана в посока извън ЕС и НАТО. Основният таран, който бе използван от Решетников и другите съветници на Путин, беше президентът Радев. Това беше остенът, оръжието, с което това да се осъществи.

Народът в България бе разучен и определен за русофилски, народ с доста слаба степен на осведоменост, който все още масово гледаше руска телевизия. Това бе единият фактор, който според мен е най-силният, как да бъде и как ще бъде подривано това правителство. Разбира се, другият фактор с руски ген е т. нар. „Възраждане“, вероятно и ИТН.

Доста са тези враждебни фактори, без да споменавам БСП, която беше основната причина за избирането на този президент. Всички тези фактори съвкупно действат в една и съща антиевропейска посока. Другата посока, която обаче е вътрешна, е битката между престъпни политически кланове вътре в България за надмощие и за контрол на парични потоци, над европейски средства и прочие.

Големите пари могат да предизвикат всякакви резултати, включително протести, наемни дружини от платени „възмутени граждани“ и падане на това правителство по причина на хаос, предизвикан от такива фактори.

- Кой на кого е заложник в бъдещото правителство - ГЕРБ на ПП или ПП на ГЕРБ?
- Това е танго, в което не може да се разбере кой е мъжът и коя е жената. Който е гледал аржентинско танго, знае как понякога с внезапно движение жената хваща мъжа с чупка в коляното, падайки уж назад.

Такива неща в танците се наблюдават, но също и в политиката. Там това е Fear of mutual destruction, тоест страх от взаимно унищожение, както бе по време на Студената война. Партньорите са в това танго и знаят, че ако успеят да го изтанцуват до края, ще бъдат поздравени и ще им ръкопляскат. Но ако единият спъне другия, падат и двамата с гръм върху подиума.

- Според наблюдатели се създават три центъра на власт - парламентът чрез мнозинството ГЕРБ-ППДБ, президентството и прокуратурата, където главният прокурор почва да го играе като център на власт...
- Тази одиозна фигура на главен прокурор винаги е била център на разпределение на пари и на власт. Това е причинено от нелепата Конституция, която произведе такава фигура, над която е само Бог, както твърдеше Иван Татарчев.

Тези всичките обитават поднебесното пространство. То е нелеп недостатък на правната уредба на България. Но мисля, че това донякъде ще успеят да го коригират с тези макар и набързо приемани закони. Промените не са фундаментални, но може да доведат до развързването на този Гордиев възел до известна степен.

- Ще доживее ли това правителство до евроизборите догодина през пролетта, или само до местните у нас през есента?
- Разбира се, няма как да бъда ясновидец, но е много интересно какъв цирк ще съумеят да направят плюещите хора от „Възраждане“ в този парламент. Аз мисля, че по най-истеричен начин те ще се мъчат да провалят всички заседания и всички закони със своето напълно безобразно поведение.

Но сякаш няма закон, който да прогони хората, които провалят парламента, освен с ритници, което е непарламентарен подход към подобни личности. А те ще използват своята безнаказаност, плюс, разбира се, парите, които получават в каквато и било валута, включително в копейки, за да създават безредие и безплодие, чувство на безверие в политическата власт и в парламента и чувство на униние в безпомощните зрители на този спектакъл, наречени български народ.

- Но ако се ускори процедурата по приемането на България в Шенген и в еврозоната, каквито са целите на новото правителство, то ролята на „Възраждане“ може и да спихне, поне малко?
- Да, така е. Глаголът degonfler важи и в този случай. Но те ще се мъчат да се вкопчат в истеричната си хулиганска характеристика с гласа на кандидат-фюрера им, който напомня на отсеченото стакато при биенето на военни барабани.

Със сигурност това ще бъде включено като мизансцен, за да бъде убеден българския народ, че не може да има парламент, че не може да има партии, не може да има парламентарна демокрация и че трябва да има един главатар, подобен на образа на младия Живков, който да ръководи с юмрук напред нашата държава.

- По неписаните правила на демокрацията е прието на всяко ново правителство да се дадат сто дни толеранс, ще го има ли кабинета „Денков-Габриел“?
- Според мен - да, въпреки крясъците на „Възраждане“. Но се надявам и разчитам на хладнокръвието на сегашния председател на Народното събрание, който изглежда уравновесен и спокоен човек. И разбира се, не знам какви са възможностите да се осъществи протичането на тези сто парламентарни дни в условията на някаква нормалност и спокойствие така, че да можем да оценим резултатите.

Едно от най-важните неща ще бъде дали ще успеят толкова бързо да съставят бюджет, това е много важно, както и действията на професор Тагарев (номиниран за министър на отбраната, б. а.), които аз очаквам с нетърпение. Не познавам останалите министри, но се надявам на него и на този на вътрешните работи да започнат да изчистват авгиевите обори.

- Каква реакция да очакваме от президента, ако му отнемат службите, доктор Канов?
- Ами аз не казвам, че би трябвало да отиде в манастир, но да приеме една смирена поза, да започне да говори и да действа за национално обединение, да запали някоя свещ и да се прости с този опасен и доста подривен режим, който установи през последните години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук