Руският президент Владимир Путин е съобщил на френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, че ще подпише указ за признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).
 
Макрон и Шолц са изразили разочарованието си от решението му.

„В същото време те изразиха готовност да продължат контактите си“, допълват от президентската администрация.

По-рано днес лидерите на двете „сепаратистки републики“ в Украйна – Донецк и Луганск, призоваха руския държавен глава да ги признае за независими. В два адреса към президента те паралелно се обърнаха към него с молба за това. 

Какво означава признаването на ДНР и ЛНР?

„Признаването на ДНР и ЛНР трябва да е на принципа на „червените линии“. Ако Франция и Германия не могат да принудят Украйна да спазва Минските споразумения, Москва трябва да тласне Киев сам на го направи.

Например, можете да кажете, че ако украинските власти не приемат закони за специалния статут на Донбас и обща амнистия в рамките на два месеца. Ако това не се случи, тогава Украйна няма нужда от Донецк и Луганск и Русия ще признае тяхната независимост. Тоест Украйна трябва да направи своя собствен избор “, коментира Владимир Жарихин, заместник-ръководител на Института на страните от ОНД.
 
Според него след признаването ДНР и ЛНР ще имат проблеми с инвестициите, пътуванията в чужбина и т.н., но хората вече няма да умират там. Като пример Жарихин посочи Абхазия и Южна Осетия, където, както отбелязва експертът, мирът се въццари с навлизането на руските войски.
 
„Но аз не бих искал да приемаме ДНР и ЛНР като част от Русия, защото тогава обвиненията за анексия ще завалят, както вече беше с Крим. Достатъчно е тясно икономическо и хуманитарно сътрудничество.

В бъдеще на власт в Украйна може да дойдат адекватни хора, които могат да преговарят с ДНР и ЛНР. Може би ще образуват съюзна държава по примера на Русия и Беларус или конфедерация“, казва заместник-ръководителят на Института на страните от ОНД.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ