В руския град Владивосток лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров. Разговорите се провеждат в кампуса на Далекоизточния федерален университет, който се намира на остров Руски.
 
Срещата между Путин и Ким продължи около три часа. След приключването ѝ президентът Путин заяви: "Разговаряхме за ситуацията на Корейския полуостров, обменихме вижданията си относно това какво е нужно да се направи, за да се подобри ситуацията в бъдеще. Северна Корея се нуждае от гаранции за своята сигурност и суверенитет и тези гаранции могат да бъдат единствено международно-правни".
 
Ким Чен-ун окачестви диалога с Владимир Путин като "съдържателен".
 
"Причината за посещението ни в Русия е да споделим с президента Путин мнението и вижданията си за Корейския полуостров и политическата ситуация в региона, която предизвиква вниманието на света", каза той.
 
Ким Чен-ун ще остане във Владивосток и днес, а Владимир Путин заминава за Пекин, където ще участва във форум на инициативата "Един пояс, един път", и ще обсъди резултатите от срещата си с Ким с китайския президент Си Цзинпин.
 
Преди срещата Путин изрази увереност, че визитата на Ким ще помогне за намиране на решение за ситуацията на Корейския полуостров и за това двете държави да укрепят двустранните връзки. Русия освен това приветства усилията за нормализация на отношенията на Северна Корея с южния ѝ съсед и със САЩ.
 
От своя страна Ким Чен-ун заяви, че се надява двете страни ще координират позициите си и съвместно да оценят ситуацията на Корейския полуостров.
 
"Надявам се, че тази среща ще бъде много полезна и ще спомогне за засилването на нашите традиционно топли отношения. Ситуацията на Корейския полуостров днес предизвиква интерес у цялата международна общност – всички очи гледат натам. Надявам се, че нашите разговори ще бъдат съществени, едно важно събитие, което ще допринесе към процеса", добави Ким.
 
Севернокорейският лидер е за първи път в Русия от идването си на власт през 2011 г.
 
По време на срещата с Ким Чен-ун руският лидер за първи път коментира и резултатите от президентските избори в Украйна, определяйки ги като "пълен провал за политиката на Порошенко". Той добави, че Русия е готова да възстанови отношенията си с Украйна, но не може да направи това едностранно.