Бутиковата партия ДСБ на Радан Кънев е отмъквала лъвския пай от субсидията, която формациите в Реформаторския блок (РБ) получават от изборите през 2014 година насам. Това става ясно от справка на Министерството на финансите (МФ) за изплащаните средства от държавата на всички партии, публикувана на сайта на ведомството в отговор на зададен по-рано парламентарен въпрос.
Макар и да бяха натирени от РБ, костовистите ще продължават да се облажват от парите до новото раздаване на картите с парламентарните избори на 26 март, които ще пренаредят формациите с държавна финансова инжекция на база получените резултати, пише "Монитор". 

Според данните на МФ на РБ общо са се полагали по 3 351 932 лв. на година. Най-големият дял – 1 311 628 лв., са прибирали именно хората на Иван Костов в ДСБ. Крупната сума им е била превеждана и през 2015 година, и през 2016 година. В същото време останалите 5 формации – ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД и БНД, е трябвало да разпределят помежду си малко над 2 млн. лв. Така парадоксално емблемата на прехода СДС е трябвало да се задоволи с над два пъти по-малко средства в сравнение с групичката на аватара на драгалевкия гуру Радан – по 582 944 лв. на година. Повече пари от синьото лъвче е вземала и партията на Меглена Кунева ДБГ – по малко над 1 млн. лв. на година. По близо 146 000 лв. пък са получавали останалите 3 формации.

Въпросът с разпределянето на парите от държавната субсидия скара партиите в РБ още при влизането им в 43-тото НС, като оставената без място около масата с държавна хранилка ХДП на Ирина Репуц шумно напусна обединението. Проблемът тръгна от това, че още при подписването на коалиционното споразумение разпределението на субсидията не е било уредено коректно в него.

При такава ситуация Законът за политическите партии предвижда сумата за всяка отделна формация да се определя според броя на вкараните в НС депутати. При групата на РБ обаче имаше и няколко човека от гражданската квота, които именно били прикоткани от Радан да се причислят формално към ДСБ. Почти всички – Гроздан Караджов, Иван Иванов, Петър Славов и Станислав Иванов, са се записали по документи към тъмносинята партия и точно това в крайна сметка надуло парите, потекли към щаба на Командира на „Кърниградска“. За да запазят постигнатото крехко спокойствие, партньорите на Кънев тогава клекнали и се примирили с неравното разпределение на средствата.

Според данните на МФ общо на година държавата е плащала по малко над 36 млн. лв. за всички 10 формации, на които се полага субсидия.