Ние, на Балканите, имаме още по-сериозни проблеми с пътната безопасност, защото при нас проблемът с пътната безопасност е най-остър. България и Румъния са страните с най-висок брой жертви от глава на населението, а ние сме 4 пъти по-зле от Швеция, която първа възприе интегрираният подход. Това заяви президентът Румен Радев на Международна конференция "Визия Нула за Балканите", чиято е под негов патронаж.

Когато говорим за обществено и индивидуално развитие, няма как да не се постави на първо място мобилността, каза Радев и добави, че тя е във всяка икономика и в основата на личностното развитие. Мобилността е критерии за общественото развитие и ако погнем картата на Европа и нашата на Балканския полуостров, може да се набие на очи, че гъстата на пътната, железопътната мрежа е правопропорционална на стандарта на живот, обясни Радев.

Той изтъкна, че мобилността крие и своите големи рискове.

Ние на Балканите споделяме общи проблеми по отношение на пътната безопасност, която има пряко отношение между здравните ни и социални системи. Ефектът от катастрофите се измерва в проценти в БВП, когато се говори за икономически загуби, посочи държавният глава.

Изходът е да поставим високо ниво на амбиция, но и да приемем интегриран подход - да гледаме на безопасността по пътищата като сложна система от система. Двата общи за нас проблема, които ни отличават от европейския континент е качеството на нашата пътна мрежа и автомобилният парк при нас е най-стар и най-зле поддържан, констатира държавният глава.

Илюзия е да се мислим, че ще можем да догоним другите, но за да постигнем сходни параметри по пътната безопасност, трябва да работим много по другите системи и елементи - проектирани на пътища, на цялостната организация на транспорта и планиране, внедряване на системи за наблюдение, контрол и нови технологични решения, изтъкна Румен Радев.

За него е изключително важно възпитание, за култура на движение по пътищата и залагането им в най-ранна детска възраст. Образованието и възпитанието е ключът да имаме по-висока пътна безопасност, каза Радев.

Той се надява в най-скоро време да започне и реализацията за спешната помощ по въздух, като средство за оказване на помощ от пътния травматизъм.