Държавата е демократична, хуманна и социално справедлива, когато тези принципи се отстояват и в най-малките населени места. Това са истински критерии за оценка на начина, по който се развива България.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Националното сдружение на кметствата в Република България, провела се днес на „Дондуков“ 2 (НСКРБ), съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава открои финансовата самостоятелност и по-голямата свобода при взимането на решения на местно ниво, като ключово условие за успешното развитие на страната.

Без децентрализация и финансова яснота кметовете в малките населени места не могат да градят устойчива политика и да изпълняват програмата, с която са избрани, подчерта Румен Радев.

Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване са най-големите проблеми пред малките населени места, заявиха на среща с президента представители на Националното сдружение на кметствата в Република България.

Те подчертаха, че от години посегателствата срещу собствеността и личността се пренебрегват от прокуратурата, която често отказва да ги квалифицира като престъпления. Кметовете призоваха за трайно, а не кампанийно, присъствие на полицейски служители по селата.

Здравеопазването да бъде не търговия, а държавна политика, която да достига и до най-изолираните населени места в страната, подчертаха още представителите на сдружението.

Според тях, завършващите медицина специалисти могат да започнат стажа си именно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи жители малки населени места.

По думите на кметовете, системното закриване на местни здравни пунктове и училища през последните години ускорява негативната тенденция на обезлюдяване.

Липсата на административен ресурс в малките населени места за подготовка на проекти, които да бъдат реализирани с финансиране от европейските програми, може да бъде компенсиран с подкрепата на общините, посочи на срещата държавният глава.

Президентът подчерта, че управленските дефицити трябва да бъдат преодолени и значителните средства, които страната ни предстои да получи по Плана за възстановяване на Европа, трябва да бъдат инвестирани не само в крупни проекти, но и така че да достигат до хората в по-малките населени места.

Румен Радев открои като пример внесеният от президентската институция проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха към Плана за възстановяване, който ще позволи навременна помощ да бъде оказвана и в най-отдалечените населени места.

Подготовката и организацията на предстоящите парламентарни избори и осигуряването на достатъчно лични предпазни средства както за членовете на секционните избирателни комисии, така и на гражданите, които ще упражнят правото си на глас, също беше сред темите на срещата.

От НСКРБ ще връчат на президента свои предложения за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на местните власти и очакват държавният глава да ги постави след изборите по време на консултациите с политическите партии за връчване на мандат за съставяне на правителство.