Истанбулската конвенция, джендър - половете и споровете около приемането й - това бе темата на разговора на Илиана Беновска с вътрешния министър Валентин Радев и европейския комисар Димитрис Аврамопулос. Ето техните коментари по темата:
Илиана Беновска: Въпросът ми е към министър Радев и към комисар Аврамопулос. Намерихте ли сили да обсъдите по силата на Истанбулската конвенция как ще се процедира с „джендър-съществата”, на които трябва да бъде давано задължително убежище? И какви очаквания възлагате на срещата, която министър-председателят Борисов ще организира с върха на ЕК с Ердоган във връзка с миграционния поток и сигурността на границата?
 
 
Димитрис Аврамопулос: Сделката беше оповестена преди една година. Оттогава досега се промени ситуацията. Спомняте си, че тогава имахме 13 000 – 14 000 пресичания на границата ежедневно. Оттогава досега цифрите спаднаха драстично – 50 – 70 пресичания на ден. Така че ситуацията е управляема. Сделката ЕС – Турция трябва да се подкрепя и да бъде жива, това трябва да бъде ясно. Сътрудничеството между ЕС и Турция работи чудесно. Сътрудничеството между държавите членки от първа линия – Гърция и България, с турските власти също работи добре. Така че ние трябва да продължим да работим по това, което е решено и искам да похваля всички страни за това, че спазват напълно своите ангажименти. От наша гледна точка всички наши обещания са изпълнени. Това е изключително важна финансова помощ, която се предоставя не на Турция, а на Върховния комисариат по бежанците и на агенциите, които работят на място, така че Сирийският доверителен фонд да получи съответната подкрепа, медицинските средства и всичко от което се нуждаят за този огромен брой – близо 3,3 милиона бежанци, които в момента се намират на турска територия и се радват на гостоприемството на тази страна, така че продължаваме да работим в тази посока.
 
Илиана Беновска: Какво ще кажете за „джендър-половете”?
 
Димитрис Аврамопулос: Ами то не се прави разграничение. Непридружаваните непълнолетни, малолетни, децата, жените, мъжете се третират по един и същ начин. И Върховният комисариат, и Международната организация по миграция носят съответната отговорност и те напълно уважават правата на всички.
 
Валентин Радев: Аз ще отговоря по подобен начин – „джендър” беше споменато само един път на следобедната сесия. Малко в по-друг контекст, когато ставаше въпрос за по-добрата защита и сигурността на границите. И няма да се разпростирам по темата. Второто обаче е по-важен въпрос струва ми се, аз го разбрах – какво се очаква от тази среща? Много се очаква! Аз предполагам, без да е казано на глас, защото може би не се наложи и всички го приемат, това, което се случва на турско-българската граница, натискът, който ние преодоляхме и той е намалял с над 85%. Аз ще дам само три числа – през 2015 г. 90 000 души натиск емигранти. През 2016 г. 40 000 души. През 2017 г. 9 000 души. Близо 10 пъти по-малък натиск! Това коментирахме на почивката с колеги, на първо място е заради добрите отношения между нашия премиер и президента на Турция Ердоган. На второ място съоръжението, което сме построили и със западни пари разбира се, с пари, които ни даде ЕС и собствени почти толкова. И на трето място добрата работа, трябва да кажа, на българската полиция и армията. И на трето място, също го споменах, ние все пак сме България, не сме най-богатата страна в Европа, има и други обективни причини, поради което натискът на мигрантите намалява. Но казвам само и очаквам, че това, което се случва тук е оценено и на тази среща вероятно ние ще споделим нашия опит, въпреки че тук, на нашите съвети, аз трябва да говоря от името на ЕС. На този частен въпрос Ви отговарям само защото Вие сте български медии и ме попитахте.
 
Димитрис Аврамопулос: Нека и за да добавя нещо по този въпрос, защото разбирам. Вчера водихме предварителна дискусия в Брюксел на колегиума за това как да продължим подкрепата за бежанците в Турция в съответствие с декларацията ЕС – Турция. Чрез инструмента за бежанците на ЕС, ще дам малко повече информация, 3 милиарда евро са договорени от които 1,85 милиарда евро вече са платени за 72 проекта, като останалите средства ще бъдат изплатени до края на годината за изпълнение на проекти до 2021 г. колегиумът потвърди по-ранните си ангажименти да продължи с втория транш при същите условия както и при първия.