В това тревожно време, когато се променят граници, а оръжията често заглушават разума, е важно всички ние, български политици, да бдим над суверенитета на родината. Това заяви в тържественото си слово на площад "Народно събрание" президентът Румен Радев. 

"Всички българи да осъзнаем силата си. Да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да сбъднем идеала за свободна и справедлива България. Да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, достойнството и честта на отечеството. Вечна слава на героите. Да живее България", каза още държавният глава.

„Отново сме заедно, за да почетем 3 март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България.

Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на войните от всички народности, които сложиха край на петвековното османско иго", допълни Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че "3 март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци, продължи пътя на Раковски, Левски и Ботев, сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденците – завета за свободна, единна и европейска България". 

Ето и цялото слово на президента

"Скъпи сънародници,

За мен е чест заедно да почетем Трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди за нов живот потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности в армията на руския император Александър II, сложили край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, Трети март не просто удържа на користния натиск. Благодарение на силния си морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на идеала срещу нихилизма, на здравия български корен срещу ветровете на политическата конюнктура. Защото националният ни празник не е единствено отзвук от тътена на Руско-турската освободителна война.

Не отбелязва само победа на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор – както нерядко се опитват да го представят. Това е денят, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството.

Трети март постави заслужен венец на подвига на опълченците. Осмисли отчаяната саможертва на Априлското въстание. Продължи пътя на Раковски, Ботев и Левски. Сбъдна предначертанието на Паисий и завета на българското възраждане за свободна, европейска и достойна България.

От 3 март започва възстановяването на българската държавност, започва началото на поредица знаменателни за отечеството ни събития като Съединението и Независимостта.

Затова днес отбелязваме нещо много по-значимо от една историческа дата - честваме своя непреходен национален идеал за единство, свобода и държавност. Съхранявайки духа и стремежите на нашия народ, подсилваме темелите на нашето настояще, за да гледаме по-уверени в бъдещето.

В днешните неспокойни времена, когато се променят граници а оръжията често заглушават разума, е важно всички български политици да бдим над суверенитета на Родината. Всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да сбъднем идеала за свободна и справедлива България. Да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, достойнството и честта на Отечеството.

Вечна памет на героите! Да живее България!"

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук