Корнелия Нинова пристигна в президентството заедно с други членове на ПГ на БСП. Там президентът Радев провежда срещи с всички парламентарни сили преди официалното връчване на първия мандат. 

"Пред този парламент предстоят много неотложни задачи, но най-важната е съставяне на правителство. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит в парламентаризма и управлението на страната и могат да бъдат полезни в тази сложна ситуация, в която се намират обществото и българския парламент. Как вижда вашата партия до момента развитието и диалога в парламента? Вие бихте ли подкрепили изобщо и при какви условие първия мандат, ако счетем, че той е неуспешен и отиде към втория, бихте ли се включили и под каква форма и какви условия, отново с бившите си коалиционни партньори в управлението на страната? Как виждате приоритетите в работата на НС и основните действия за овладяване на икономическата и политическата криза", каза държавният глава. 

"За нас има три важни задачи в този парламент. Първо, приемане на бюджет, който да има социална насоченост. Второ, приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост и трето, съставяне на редовно правителство. Времето за преговори, което дадохте, поне досега е загубено. Няма резултат. За нас през този период е изключително важно, докато продължават разговорите, да се приеме бюджета, като за нас е важен социалния пакет. Трябва да помогнем на икономиката и домакинствата, а майчинството да следва минималната работна заплата", заяви Нинова. 

"Очевидно няма да имаме внесен закон за бюджет от служебния кабинет, предлагаме да ги направим на първо и второ четене от внасянето на сегашния закон. Що се отнася до преговори за правителство - сериозни разговори не се водят. Първата политическа сила е изключително непоследователна. Първо за подкрепа на правителство на малцинството, после подкрепа на втори мандат без участие. Ние смятаме, че реални разговори и срещи ще започнат след връчването на първия мандат. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-реални са шансовете да се състави правителство", допълни тя.  

"По отношение за съставянето на кабинет, не мисля, че е загубено време. Конституцията не ограничава президента в срокове, но искам да чуя вашето време. Три пъти връчих мандата на БСП и три пъти БСП не успя да създаде такова", обърна се Радев към лидерът на левицата. 

"Ако караме с онези темпове, означава, че трябва да разпуснем парламента и да кажете кои закони няма да бъдат приети. Конституцията е ясна - до два месеца да се проведат нови избори. Това означава, че краят на януари или началото на февруари трябва да се проведат избори. Тогава партиите не можете да водите ефективна предизборна кампания. Ще бъде затруднена логистиката и при тези метеорологични условия още по-малко хора ще излязат да гласуват. Наистина ли да се отива натам, като има риск да не се състави правителство. Между втори и трети мандат не може да има забавяне. Не искам предумишлено да водя натам, но виждате колко е трудно. Ако отидем на предсрочни избори, кога да бъдат те? И какви закони да се приемат, ако времето е малко", попита той.  

"Абсолютно ваше право е да разполагате с времето, което Конституцията е определила за връчване на мандат. Противоречията се задълбочават. Когато връчихте третия мандат, задържахме го достатъчно дълго, за да се приеме Законът за бюджета. Искаме да има редовно правителство и ще направим всичко възможно. Ние мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Това е ясна, категорична и последователна позиция. Шест години се опитваме с алтернативни политики да покажем, че този модел е изчерпан и трябва да се промени", каза Нинова. 

Тя е категорична, че ако ПП поканят БСП на разговори, те ще участват, защото са удовлетворени от социалната политика, която общото им правителство е реализирало. 

"Правителството завари много сериозни темпове на инфлация и това му беше приоритетната задача. Усилията дават резултат и за октомври имаме забавяне на темпа. Това също е добър признак. Ще има и други решения, които ще помогнат на хората и ще ги облекчат за зимния сезон", каза Радев.

"Инфлацията изяде увеличението на парите от нашия бюджет. С изненада онзи ден чухме, че понятието "енергийна бедност" ще влезе в сила от януари 2024 година. Що се отнася до дървата - в редовното правителство направихме нещо добро. Държавните стопанства добиваха дървата и ги продаваха на реални цени. Съвсем скоро ще внесем предложение за Закон с борба със спекула. Има спекула в търговията. Не само с дървата, но и с други стоки. Днес ситуацията е различна. Някои европейски държави приеха такива мерки. Що се отнася до гаранции какво бихме направили и има ли опасност от популистки действия спрямо бюджета. Дайте ни бюджета, защото не можем да го направим ние, и гледайте отблизо дали ще се справим. Тогава ще бъдем на радара на общественото и вашето внимание", обясни още Нинова. 

Радев се съгласи, че спекулата е негативно явление и припомни, че по време на ковид пандемията не можеше да се пусне подобно предложение. 

"Надявам се скоро да бъде внесен Закон за регулиране на цените, защото това ще бъде добра стъпка за всички граждани", допълни той. 

"Призовах да не се противопоставят социалната политика и националната сигурност. Какво имахте предвид? Непрекъснато говорите в тази връзка и бихте ли били по-конкретни", допълни Радев. 

"Служебният кабинет внесе проекта за одобряване на проект за новите F-16. Ние смятаме, че не е моментът. Внесени са документи за искаме на няколко самолети "Грипен". Вашият премиер каза, че не е работа на служебният кабинет не е работа да прави дългосрочна политика. Това са дългосрочни политики. Винаги сме подкрепяли превъоръжаването на българската армия, но кризата, която дойде след войната, размести икономическите и социални пластове. Не е въпрос на противопоставяне, а на приоритети. Предвиждате 30 милиона плащане до края на годината, а толкова струват безплатни учебници за децата във всички училища. По-важно е да подкрепим децата, младите, пенсионерите и бедните. Тези проекти са важни, но не сега", каза Нинова. 

"Това не са наши, а ваши предложения. В сферата на сигурността ще има приемственост. По време на вашето правителство дойде проекторешението за договорите за вторите F-16 от САЩ. Върнаха се обратно с уточнена схема за плащане и тези 30 милиона са сложени от вас в бюджета. На 18 юни се върна обратно, потвърден от САЩ, изчистен и финален договор. Започна работата по проекта и финализирането му ще се осъществи по подготвените от вас договори. Понеже има ясни срокове е нормално да споделя този проект в НС и там да се решава неговата съдба. "Грипен" се предоставя от една държава. На 1 юни вашето правителство изпрати далновидни писма, защото се очертава период, в който България ще загуби възможността да пази небето си. Няма "Грипен", нито F-16, защото ни беше отказано", обясни президентът. 

Той припомни, че именно когато Нинова е била вицепремиер, правителството е финализирало тези поръчки. 

"Министерството, но без 4 гласа - тези на БСП", припомни Нинова. 

"Това показва и защо правителството не удържа властта, но това е друга тема", отвърна Радев.  

"Друга е причината, не е тази", заключи Нинова. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук