Според българския президент Румен Радев спорът за името трябва да бъде решен в полза и на Македония, и на Гърция, и на България. Според него за тази цел българските власти ще бъдат в контакт с македонските, предава македонската медия “Телма“.

"България винаги се е стремяла да помага на Република Македония и част от тази помощ е ние да не бъдем пречка, да не натоварваме този спор, който трябва да се реши между Македония и Гърция. В това отношение може да се разчита на нас.

Но аз вярвам, че този спор ще бъде решен по такъв начин, че да не засегне интересите на която и да е от тези три страни. За нас това означава, че няма географски указания в името, които съдържат части от територията на България. Затова ще бъдем в контакт с македонските власти, за да намерим решение по най-добрия възможен начин“, заяви Румен Радев.

Президентът, който на 16 февруари ще посети Македония, оцени Договора за добросъседски отношения между Македония и България като много положителен момент.

"Вече показваме и това е изключително важно, че можем сами да решаваме проблемите. Ние показахме, че освен нашето общо минало, можем да имаме общо бъдеще. Въпросът е как да се реализират всички тези ключови точки в Договора за добросъседство“, допълни Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!