Приключиха срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери. В петък вечер той заяви пред NOVA, че консултациите са му помогнали да вземе решение.

"Ще обявя избори си, надявам се, скоро. Доста ме улесниха разговорите", заяви Радев. 

В четвъртък на "Дондуков" 2 държавният глава разговаря с председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и шефа на Сметната палата - Димитър Главчев.

В президентската институция отидоха и заместниците на гуверньора на БНБ и тези на шефа на Сметната палата. Нито един от тях не заяви желание да заеме поста.

Списъкът, от който Радев може да избира, е сведен до минимум, след като омбудсманът Диана Ковачева беше избрана за съдия в Страсбург, а нейната заместничка Елена Чернева - Маркова, подаде оставка.

БЛИЦ припомня, че в четвъртък на среща при президентът Румен Радев бе управителят на БНБ Димитър Радев, който заяви, че би имало несъвместимости, ако стане служебен премиер.

Днес на "Дондуков" 2 се явиха и подуправителите на БНБ - Петър Чобанов и Радослав Миленков, които потвърдиха тезата му.

Малко след тях при Радев влязоха и подуправителите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева, като втората е спрягана за фаворит за позицията служебен премиер. 

Както БЛИЦ съобщи, заради създалата се ситуация днес депутатите свикаха спешно заседание на Правната комисия, в която разгледаха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, целящи да позволят на управителя и подуправителите на БНБ, председателя на Сметната палата и неговите заместници, както и на омбудсмана и неговите заместници, да заемат позицията на служебен министър-председател. 

Законопроектът бе внесен днес от Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. 

Законопроектът бе одобрен на първо четене от правната комисия с 13 "за", 3 "против" и 1 "въздържал се"

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук