Президентът Румен Радев избра Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер. Тя ще наследи на поста Димитър Главчев, който по-рано днес обяви, че не желае да продължи да изпълнява функцията на министър-председател.

Кожарева ще бъде втората жена министър-председател на България.

Първата, Ренета Инджова, която бе назначена от президента Желю Желев през 1994 г., беше не само първата жена на този пост, но и първият служебен премиер въобще след промените от 1989 г.

Румен Радев и Горица Грънчарова-Кожарева, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Определям ви за кандидат за служебен министър. Възлагам ви да съставите на кабинет.

Най-подходящата дата за новите парламентарни избори е 20 октомври.

Най-късно до 19 август трябва да представите състав на кабинет. Вие ще разчитате само на себе си. Вярвам, че опитът ви ще ви помогне.

Вие сте единственият вариант“, каза Румен Радев.

Румен Радев и Горица Грънчарова-Кожарева, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Стремял съм се служебният премиер да е равно отдалечен от партиите на текущия терен и де не е ярка политическа фигура. Това нямаше как да бъде избегнато при избор на Главчев заради отказа на хората от късия списък.

Натрупаха се съмнения през последните седмици. Поздравявам го, че осъзна реалността и предприе достойна постъпка“, посочи президентът относно оттеглянето на Главчев.

„Благодаря за доверието. Поемам този мандат и ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство, а най-важната задача ще е да организираме честни избори“, каза от своя страна Кожарева.

Румен Радев и Горица Грънчарова-Кожарева, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!