Президентът Румен Радев коментира изказване на председателя на ДПС Делян Пеевски, в което той обвини държавния глава за разцеплението на партията.

„Не се меся във вътрешните дела на партиите. Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации и медийни димки. Но явно, когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а не можеш да управляваш собствената си партия, е нормално да си изнервен”, каза Радев пред журналисти.

"Не мога да коментирам фантазиите на други хора. Не ме въвличайте в подобни конспирации, аз такива конспирации не участвам", каза той относно твърдението твърденията на Пеевски, че заедно с ПП-ДБ организира сваляне на председателя на парламента Рая Назарян.

По отношение на решението на Конституционния съд за съдебната реформа, той заяви: "Нямаме съдебна реформа, но имаме в момента управление без никаква политическа отговорност. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат народни представители".

"Цялостната оценка за този експеримент с 6-та поправка на Конституция, е че той не само не успя да постигне съдебна реформа, но и съществено разклати конституционните устои на държавата. Това е катастрофалният резултат от реформаторския напън на сглобката да използва и да употреби основния закон като алиби за своето съществуване", коментира президентът.

Той изтъкна, че все по-малък става списъкът от хора, които според поправките в Конституцията могат да бъдат посочени за служебен премиер. "Все повече хора отпадат от тази "домова книга". В момента, в който бяха обявени тези промени, някои хора, като заместник-омбудсмана, си подадоха оставката. Други публично заявиха, че те изобщо не могат да се нагърбят с тази отговорност".

Според него тези поправки предизвикват изкривяване във важни институции като БНБ, омбудсман и т.н.

"За съжаление моите правомощия вече са изключително ограничени. Вие кого ще ми посочите за министър-председател?", попита Радев. Той изтъкна, че ако зависеше от него, някои от сегашните министри нямаше да са такива.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в тържествената церемония, на която ще бъдат връчени дипломите на офицерите от "Випуск 2024 -"Цар Симеон Велики" на Военната академия "Георги Стойков Раковски".