"Няма пряка военна заплаха за сигурността на България към момента", заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е на работно посещение в Полша.

БЛИЦ припомня, че във Варшава той участва в срещата на високо равнище във формат Б-9.

"Виждате, че средата за сигурност в Европа може да се промени много бързо. Затова и заедно с нас има изтребители, които охраняват заедно въздушното ни пространство, ще дойдат и такива от Нидерландия през април и май", каза Радев.

"Българското правителство ще предприеме мерки, както преди години, когато в наши военни болници и профилактични рехабилитационни центрове се лекуваха ранени украински войници", каза той. 

Президентът подчерта, че там, където има дефицити от способности, те могат да бъдат запълнени от други съюзнически държави.

"Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно ще спечели мира. С агресия не се печели", заяви Радев.

"Санкциите за руската държава се взеха с консенсус днес на Съвета на Европейския съюз (ЕС) и те никак не са леки. Техният ефект ще се усети с течение на времето и ще има сериозни отражения върху нашия икономически живот", каза още държавният глава.

В рамките на международния форум участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Във фокуса са въпросите на сигурността на държавите членки от източния фланг на НАТО. Държавният глава ще участва и в онлайн срещата на НАТО, която е посветена на събитията в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова именно формата Б-9 за помощ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!