Както знаете, в ход е мащабна военна операция по територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. Оценихме по данните, че към момента няма пряка заплаха за България. Оценяваме рисковете, касаещи цялата система на доставки, въздушните ни пътища. Това заяви в официално обръщение към нацията президентът Румен Радев.

"Доставките на газ, храни и стоки от първа необходимост няма да бъдат прекъснати. Търсят се всякакви алтернативни трасета. България ще работи активно за своята сигурност в рамките на НАТО", категоричен е той.
 

"В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, в системата за национална и колективна сигурност. В ход са консултации в рамките на НАТО. Важно за нас е съдбата на нашите сънародници от Украйна.

Броят на хората, които искат евакуация, надхвърлят 4000. Ще направим всичко възможно тези сънародници да бъдат евакуирани. Обръщам се към всички българи в Украйна и всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище в България – ние сме отворени. Ще направим всичко възможно по безопасен начин да бъдат транспортирани до България и да им се окаже помощ.

Ще търсим заедно колективен отговор и ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани", допълни още Радев.
 

"Българските институции работят рамо до рамо, координирано. Приоритет номер 1 е да изведем българите от Украйна. Организираме сухопътен транспорт. Подготвяме нашите хотели, за да ги приемат. Следим ситуацията езечасно". Това заяви от своя страна премиерът Кирил Петков.

Осъждаме остро действията на Руската федерация. България ще говори в един глас с ЕС и НАТО, каза още той.

В срещата участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.