България остава открита за диалог. Това заяви държавният глава Румен Радев след церемонията по освещаване на бойните знамена на Богоявление.

Президентът, военният министър Стефан Янев, председателят на парламента Никола Минчев и шефът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участват в ритуала по водосвета на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, който традиционно се извършва на Богоявление.

"Очаквам кризата в Украйна да се разреши с повече диалог и дипломатически средства. Никой не е искал нищо от България, така че всякакви спекулации са излишни. Последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа", заяви още президентът.

По думите му към момента никой не е поставял въпроса за разполагане на военни бази в България заради кризата между Русия и Украйна. 

"Всяко решение, което се взима, се взима отговорно. Фокусът на всички тези усилия е да бъде подпомогнат българският бизнес, да запази той своите позиции с другите си бизнес партньори и да се запази заетостта на българските граждани", заяви бившият служебен премиер и настоящ военен министър.