Имаме отлични отношения с португалската страна на най-високо политическо ниво. Това е важна предпоставка за развитие на нашите отношения във всички останали области. Това заяви президентът Румен Радев в Португалия.

„България и Португалия си приличат по много неща, трябва да използваме по най-добрия начин тези връзки. Трябва да се използват всички възможности. Една страна в ЕС сама не може да се справи с предизвикателствата.

Обсъдихме техния опит с Плана за възстановяване и устойчивост, създали са около 60 консорциума от водещи университети, учени, чрез които да изпълняват плана, каза президентът Радев. Правят проучвания и строят фирми, които произвеждат двигатели за автобуси, камиони, в последствие и коли”, коментира той.

Помолен да коментира операцията по извеждане на българските моряци от кораба „Царевна”, Радев заяви: „Не трябва да имате никакви съмнения, че правителството и институциите правят всичко, за да гарантират здравето, безопасността и извеждането на нашите моряци. По-добре да ограничим разговорите по темата, ако искаме операцията да мине безопасно”, заяви Радев.

Премиерът с извънредни новини за моряците ни от "Царевна": Критичните метри вече са преминати и...

По темата Северна Македония той подчерта, че е изключително важно България да се придържа към Националната рамкова позиция, декларацията на НС, към постигнатия консенсус на КСНС.

„Там нещата са регламентирани много ясно. Надявам се, че ще запазим тази политика. Тя е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса интеграция на РСМ.

Във втория ден от визитата си президентът Румен Радев посети Европейската агенция за морска безопасност, както и Военната академия в Лисабон.
Днес държавният глава ще се срещне и с представители на българската общност в португалската столица.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ