Парламентът явно се дави все повече в скандали, все повече в предизборно говорене, а има важна работа за вършене. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

„Парламентът обяви, че проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост са приоритет, но те не се движат с необходимата скорост, а някои от тях изобщо не са потеглили. Двата важни закона за Шенген, за които апелирам от много време, това е антикорупционният и законът за отговорността на главния прокурор също не се движат.

Ако този парламент не ги приеме, ние няма да можем да се възползваме пълноценно от постигнатото - огромния успех, който постигнахме на дипломатическия терен и на най-високо политическо равнище. За първи път България за тези 12 години получи ясна подкрепа и дата за Шенген“, допълни още Радев.

„Не искам да говорим за трети мандат, преди да са изчерпани всички опити с втория. Ще обявя решението си за третия мандат, ако се стигне до такъв, в срок“, заяви президентът Румен Радев.

„Тази декларация беше един опит на ПП да се потърси по-широка подкрепа. По-важното за мен е, че парламентът явно се дави все повече в скандали и предизборно говорене", коментира Радев.

Провал: Депутати, Рашков и други от ПП, биха шута на акад. Денков за кабинет, връща мандата

"Надявам се, че ще се прояви разум да има една систематичност и дългосрочна стратегия за развитие на въоръжените сили. Най-важният елемент в националната сигурност са хората - нека не го забравяме", подчерта президентът.

Междувременно в парламента стана ясно, че от „Продължаваме промяната" са се свързали с президентството, търсейки контакт с Румен Радев. Целта е да обсъдят срокове, в които могат да върнат мандата.

В момента от ПП чакат президентът да се освободи от ангажиментите си днес, тъй като за деня има поредица от събития, на които той трябва да присъства.

Президентът Румен Радев участва в ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. "Свети Александър Невски". Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

Пред медиите той коментира и скандалът с новия филм на Максим Генчев, след като новината, че неговата щерка ще участва в лентата обиколи медиите.  

"По отношение на тази тази истерия с участието на дъщеря ми в бъдещ филм, аз разговарях с нея и искам да подчертая, че от нейна страна няма поет ангажимент. Няма договор за участие във филм, но аз се радвам, че моите деца избраха да учат, да се развиват в България, въпреки българските политически нрави, които непрекъснато ги подлагат на някакви изпитания. Надявам се, че това няма да пречупи мечтите им и вярата им в България", заяви Румен Радев.

След издънката с Ботев Максим Генчев се увърта около щерката на Радев за нов филм

Скандалът се разрази преди дни, след като излезе информация, че Дарина Радева е получила главна роля във филма на Максим Генчев "1934", който получи финансиране от Българската национална телевизия. Кинолентата е базирана на повестта "Иван Александър", по която Вазов прави пиесата "Към пропаст". Според слуховете Дарина ще се превъплъти в образа на еврейката Сара, в която царят се влюбва и заради която се разделя с жена си царица Теодора. Младата актриса Дарина Радева учи III курс в НАТФИЗ в класа на Пенко Господинов.

Бурята от спекулации стигна и до Народното събрание и доведе до остри реплики между генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и соцводачката Корнелия Нинова. Кошлуков отрече Дарина Радева да участва във филма на Максим Генчев с цветист цитат, който предизвика гнева на Нинова. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук