Много е важно страната ни да успява да поддържа военната техника в изправност, коментира днес в Шабла президентът Румен Радев, който наблюдава съвместните стрелби "Шабла 2020" на едноименния полигон.

Според него, военнослужещите са се представили прекрасно в стрелбите днес. Радев каза, че благодарение на системните усилия на министерството на отбраната през последните години е била пресечена тревожната тенденция за нарастване на недокомплекта на личния състав. Отпускат се повече средства за отбрана и това е важно, каза още президентът. Той обаче уточни, че повече пари не означава повече бойни способности.

Президентът апелира към министерството да се положат максимум усилия да има решителни действия за стабилизиране техническото състояние на самолетите МИГ 29. Не трябва в никакъв случай да допускаме прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство, категоричен бе той.

В отговор на въпрос дали има притеснения за забавяне на темпа на превъоръжаване заради очертаващата се световна стагнация заради коронавируса Радев посочи, че би трябвало да ни притесняват процесите в средата за сигурност в световен мащаб. По думите му всяка една икономическа и социална криза в глобален план води след себе си рискове в системата за сигурност.

Според него като общество ние трябва да се отнасяме много по-внимателно към проблемите и развитието на отбраната, защото в неясната среда за сигурност България трябва да притежава един минимум от отбранителни способности, а това струва пари.

В отговор на въпрос за стартиралата от вчера подписка на БСП Радев коментира, че демократичната и правова държава, според него, изисква непримиримост на обществото към измамата, подмяната, лъжата.

"Саморазобличаването, това, което виждаме в последните дни, в измамите с европейски средства, неформалните "свидетелски показание отвън", уличаващи в задкулисни схеми на властта с едрия бизнес, ежедневно подкопават доверието в държавността и управляващите", заяви той.

Според него този процес може да бъде спрян с едно елементарно действие - и премиерът, и всички министри да разкрият веднага цялата кореспонденция, не само с Васил Божков, но и с едрия бизнес и характера на тази кореспонденция. Тогава доверието може би да се върне бързо, обобщи президентът.