Президентът Румен Радев поздрави секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Христиан Пендиков, който бе жестоко пребит на 19 януари за смелостта да отстоява българското си име, въпреки провокациите, заплахите и насилието.

"България няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права", категоричен бе президентът.

"За поредната антибългарска кампания в РСМ, която ескалира през последните дни, бяха информирани и нашите международни партньори", добави той. 

"Отношението на РСМ към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната.

Институциите в РСМ трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани.

България ще следи за действията на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на гражданите на тази страна, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност", посочи той.

"Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и изпълнението на двустранния договор за добросъседство", посочи в заключение президентът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук