Кръгла маса на тема "Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти" ще се състои в София днес. Събитието се организира от президентската институция.

Форумът ще бъде открит от държавния глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, съобщи прессекретариатът на президента.

Форумът ще събере представители на Министерството на отбраната, на учебни заведения, които подготвят кадри в областта на националната сигурност, както и на български компании от сферата на отбранителната промишленост.

По време на кръглата маса ще бъдат обсъдени възможностите за модернизация на Българската армия чрез реализацията на иновативни нискобюджетни проекти, с използване на минимални ресурси, но със значително влияние върху повишаване на отбранителните способности.

Румен Радев неведнъж е посочвал необходимостта от по-активно ангажиране с нискобюджетни проекти. Крайно време е, отчитайки тази нова динамика, тези способи, да започнем много по-активно да се ангажираме с нискобюджетни проекти – с дронове, с антидрон системи, с кибер операции, с информационни операции, с ангажиране на информация от космоса, така че да имаме необходимото информационно превъзходство и асиметрично предимство, каза Радев в средата на миналия месец.

Ще бъдат представени възможностите на българската наука и отбранителна промишленост да отговорят на съвременните тенденции и да осигурят ключови способности за Българската армия, адекватни на динамично променящата се среда на сигурност. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук