Събрали сме се на този чутовен връх да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега на св. Никола, Околчица, Орлово гнездо, лежат костите на героите, след 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски, но с тези кости е съградено скелето на българската и руската бойна слава.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка по случай 140 години от Освобождението на България, предаде БГНЕС. Шипка е капитал от исторически достойнства, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас – потомците и който ние не бива да подменяме. През годините на августовските жеги и мартенските виелици вие бяхте тук, защото вие знаехте, че с вашето присъствие с вашата почит, ние скрепяваме историческата истина, защото вие млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана, заяви Радев.

Благодаря на Негово Светейшество Неофит - патриарх на България и митрополит Софийски и на Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и на цяла Русия за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, който възвисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата. Да живее България!, завърши словото си президентът.