Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“ (ИТН).

Представителите на партията, които дойдоха в президентството, са Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Драгомир Петров, Александър Вълчев.

"Това е последният шанс пред 50-то Народно събрание да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта от редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен кабинет", заяви Радев. 

"На фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си и се надявам това да ви помогне за успешната реализация на мандата. Това съвсем не е е лека задача. Очаквам да подходите към нея със същата отговорност, която заявихте обществото", посочи Радев. 

Той напомни, че третият мандат има своята специфика, позволява гъвкавост и не задължава ИТН днес да излъчи кандидат за министър-председател. Държавният глава посочи, че има време за разговори с парламентарните парти.

"Призовавам ви да пристъпите незабавно към тези разговори, да заложите на конструктивен и прозрачен подход и в разумен срок да ни представите резултатите от тях. Пожелавам ви успех", заяви президентът.

От своя страна председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви: "Ние сме пределно наясно в каква тежка криза е страната и каква отговорност носи третият мандат. Дори по-гфоляма от първите два  мандата. Ние ще подходим изключително практично и с разум".

Йорданов обеща, че ще бъдат проведени разговори с абсолютно всички парламентарни групи, както и с независимите депутати. 

"Не е тайна нашето мнение, че за излизане от кризата, в която е страната, е необходимо бъдещо управление да стартира с колкото е възможно по-широка парламентарна подкрепа, за да има необходимата легитимация", посочи той.

(Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ)

"Процесът ще бъде изключително прозрачен и пред очите на всички", заяви Йорданов, приемайки папката. 

"Няма да има възможност за тълкувание на това, което се случва. Както вие, така и българското общество, ще могат да наблюдават този процес и да си направят изводите има ли отговорни политически представители в юбилейното 50-то НС или няма. Ще започнем още от утре", добави той.