Винаги когато се разкрива омертата, има смесени чувства. Нормално е да има мътилка докато се разкрие истината. Това каза пред БНТ напусналия групата на ПП-ДБ Радостин Василев по повод записа от събранието на „Продължаваме промяната“ (ПП), който той изнесе.

"Аз направих записа в моя хол на таблета на сина ми. Започнах да записвам срещата, когато тръгна в онлайн от самото начало. Слушах заседанието около час, след това го оставих да се записва", обясни той.

"Никой не е казал, че записът е таен, за да имам разрешение за него", посочи още той.

„Някои от колегите адвокати от моето гражданско движение казаха, че има състав на престъпление в този запис“, заяви Василев.

„Съгласуването на имената на директорите и шефове на служби с чужди посолство. Такава процедура няма, тя е в противовес с националната сигурност и е заплаха за националната сигурност“, обяснява той.

„Това означава, че някой ти посочва тези лица“, допълни Василев.

„Ако има някъде гнили ябълки, не можем да генерализираме българските служби“, подчерта депутатът.

„Има желание в ПП-ДБ да няма съгласувателен подпис на президента. Което не е страшно, но си има законов механизъм“, обясни той по отношение на службите.

„Това говори за зависимост от някои посолствата – да си кажат кои са тези посолства“, призова Василев.

Акад. Денков ми каза, че профилът на това правителство няма да е антикорупционен. Преди 2 седмици, когато коментирахме Митко Илиев за министър на спорта. Никога не съм искал да стана министър на спорта. Моите амбиции са съвсем различни“, обясни той.

„Никога не съм имал с акад. Денков остър разговор. Имах един разговор, на който той предложи свой министър на спорта, който е силно е корупционен“, разкри Василев.

Той отказа да назове името на кандидата, но обясни: „Занимавал се с корупционни схеми, близки до спорта. Трябваше да го доказвам на акад. Денков. Аз ги хванах като министър на спорта. Те казаха, че ГЕРБ не е техен враг, а е маркетингов враг. Те затова спечелиха толкова много на изборите, не защото са много хубави. Защото казаха, че ще се борят с ГЕРБ. Те от месец и половина танцуват с ГЕРБ, вече се прегърнаха“.

„Те се гордеят с този запис, те си го пускат и казват „Това е нормален политически разговор“. Не, не е нормален политически разговор. И то от страна на Кирил Петков и Асен Василев“, подчерта депутатът.

Той уточни, че на въпросното заседание той е излязъл след час и половина, а ПП са продължили дебатите „среднощно, вероятно дълбоко напоени“. Участниците в заседанието били необичайно приповдигнати и развеселени. „Изпадаха в еуфория от прието решение, с което да се направи правителство с ГЕРБ“, добави той.

Василев разкри още, че решението за създаване на ротационен кабинет с ГЕРБ е взето с много малка разлика на събранието на ПП, което говори за голяма вътрешна съпротива, но никой не е излязъл да се изкаже против него

„Аз в един момент е бях замислил дали да не напусна политика изобщо, без да го правя обществено достояние този запис“, каза той. В крайна сметка решил да го пусне, за да разкрие истината за политиката у нас.

„ПП и ДБ са причината в момента, ако има избори, проруските партии да имат значително засилване на вота и да изглежда така, че те да са им лост за управление“, посочи той.

Василев дори предположи, че договорка между ГЕРБ и ПП е имало още след изборите и това е била причината парламентът да не работи интензивно - за да могат да се водят разговорите с Мария Габриел. 

"Румен Радев няма нищо общо с този запис и няма никаква дълга ръка", категоричен беше Василев. 

"Когато обсъждах с Националния съвет моя имунитет - аз бях решил от първия ден да го дам, най-много ме разубеждаваха Кирил Петков и Асен Василев", разкри той. "Давайки го в момента, аз ще ги призова и те да си го дадат. Защо аз да го дам, а те да не си го дадат?", попита той.

"Аз провеждах много разговори с Кирил Петков и му казах, че в никакъв случай няма да направят компромис, ако те предадат антикорупционния модел", посочи той. 

"Всичко си решават Кирил и Асен и си го спускат. След записа не сме говорили", каза още Василев. Той беше категоричен, че не се смята за предател. 

По думите му, ДБ отначало са били за това открито да се говори за коалиция с ГЕРБ, докато лидерите на ПП са държали всичко в тайна и са го спуснали на членовете си "в 3 часа през нощта". 

Попитан дали се страхува за живота си, Василев каза: "В последните дни с основание страхувам, защото съм с охрана от полицията". По думите му, сигнал за заплахите към него е подаден към всички служби. "Те са се активирали още вечерта преди да дам пресконференцията", каза той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук