Емоционален в изказването си от парламентарната трибуна по време на дебата за избиране на редовен кабинет бе доайенът на 49-то Народно събрание (НС) Вежди Рашидов от ГЕРБ.

"Днешният избор бе много труден", каза той и призна, че в новото правителство има хора, които би подкрепил, но и такива, които никога не би подкрепил.

"Емоциите са едно, разумът съвсем друго. Да проявим разум", настоя той. И припомни, че в предишния, а и в настоящия парламент е призовавал депутатите да работят и да търсят верния път, да излязат с правилно решение.

"Днес реших много трудно. Пожертвах справедливите си емоции в името на България. Ще гласувам за правителство - за да успокоим страстите, да създадем спокойствие и баланс в обществото и то да си отдъхне от тая спирала от избори. Да тръгнем по път, който носи съзидание", настоя Вежди Рашидов.

И отново призова колегите си: "Стойте близко до хората, чуйте ги, разберете ги, за да им служите честно". "Вярвам в народа си, в страната си. Дошло е време да надделее разума и нищо друго", настоя Рашидов.

За сметка на това от ИТН бяха изключително остри срещу предлагания кабинет и дори вече са на финала от времето, с което разполагат за изказвания.

Гроздан Карадажов с ирония отбеляза, че пътят към политическия ад е постлан с политически компромиси.

"За тях прегазването на предизборни послания се нарича последователност, а влизането в едно ложе с врага е висш пилотаж. Това е новоговорът на промяната", каза той.

И обяви, че ГЕРБ и ПП-ДБ ни предлагат коалиция на лъжата.

"Това се вижда ако сравним речите на главните герои в този спектакъл, който се играе преди и след избори. Няма нужда да пускат тайни записи", каза Караджов.

И цитира как Кирил Петков обещавал да не влизат в комбина с ГЕРБ докато Борисов води партията.

"Със същия си морал, или липсата на такъв, на 25 май Петков каза пред националния си съвет - Борисов е просто маркетингов враг. За какъв морал, за каква коалиция може да говорим - коалиция на лъжата", попита ексминистърът от кабинета "Петков".

Караджов цитира и думите на Денков, че така Борисов се "изпира". Уважавал съм ви, но не казвайте тези думи само скришом, обърна се той към кандидата за премиер. Караджов прочете и "епохални" неща от изказвания на ПП-ДБ по адрес на Мария Габриел, че е "сламен човек с хубаво костюмче".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук