Бившият шеф на полицията в Пловдив Атанас Илков пое изключително важен пост в системата на МВР. Той е назначен за заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция", съобщава "Марица".

Той е преназначен със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков и поема ресорите Криминална и Икономическа полиция. Ст. комисар Илков бе официално представен пред състава на главната дирекция от главния секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Ст. комисар Илков е магистър по право. В Министерството на вътрешните работи е от 34 години, преминавайки през различни нива на професионално развитие. Специализирал е в Международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико. 

Илков, който управляваше ОДМВР-Пловдив преди Йордан Рогачев, беше сменен от поста си в Пловдив през юли 2019 г. и изпратен да командва областната силова дирекция в Кърджали. 

До 2014 г. Атанас Илков ръководеше ГД „Криминална полиция“, но беше освободен от МВР след злополучната акция на баретите в Лясковец. Тогава при атаката на барикадиралия с в дома си Петко Петков загина командосът Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма.

 След серия от съдебни дела Атанас Илков беше върнат на работа в силовото ведомство, като получи пост началник на Криминална полиция в Пловдив. По-късно се издигна до директор на ОДМВР под тепетата, като тогава ролите им с Петър Тодоров бяха разменени. Илков бе началник на сегашния си шеф, който пък оглавяваше Първо районно.