Министерството на вътрешните работи представя новия си главен секретар. БЛИЦ припомня, че Петър Тодоров беше предложен от служебното правителство в сряда и впоследствие – назначен на поста в петък с указ на президента Румен Радев
 

Тодоров е в редиците на МВР в последните 30 години. От 25 юни насам той оглавяваше временно областната дирекция на МВР в Пловдив. 

До рокада на върха във вътрешното ведомство се стигна след като служебният кабинет отстрани от поста Ивайло Иванов, а до избирането на нов човек Стоян Темелакиев изпълняваше длъжността му. Иванов се раздели с поста си с мотив, че е допуснал полицейско насилие по време на антиправителствените протести миналата година.
МВР има нов главен секретар

„Дълго време МВР е без главен секретар. Някой би попитал защо сега. Не е лесно да се назначи главен секретар.

Тази длъжност е изключително важна. Варно е, че в МВР има много голям брой достойни служители, които могат да заемат тази длъжност. Предвид важността на тази функция - да се координират и всички останали служби в МВР, направихме доста внимателен подбор. Трябваше ни време, за да вземем това решение”, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.


„Оценяваме длъжността като такава, каквато може да бъде заета от достоен човек с достатъчно дълъг професионален опит и на когото може да се разчита, че тогава, когато български граждани в центъра на София законно упражняват правото си на протест, няма да стоят безучастно и да гледат как пребиват български граждани, включително млади хора, дошли от чужбина, за да подкрепят този протест.

Както и че няма да има провокатори в редиците на протестиращите, които очевидно са били известни на ръководните органи на МВР”, добави той.

„Главният секретар трябва да бъде и служител с достатъчно опит, който няма да наблюдава безучастно извършените множество нарушения на закона за СРС-та към периода на протичане на протестите в София и други големи градове”, добави той.

Снимки: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!