ГЕРБ са почти сигурен победител на предстоящите избори с най-много гласове, но не е възможно постигане на самостоятелно мнозинство. Това коментира социологът Андрей Райчев.

"Ако ГЕРБ бие ПП-ДБ с две на едно, ще заеме позицията - досега ни карахте ние да помагаме на тях, сега ги накарайте те да помогнат на нас", посочи социологът пред Дарик радио.

"Какво ще направят не мога да кажа, но какво си въобразяват много добре го виждам и и изчислявам. Дотук те бяха жертви на следното - ето, на нас ни вярват, апропо, американците вярваха на Христо Иванов, а на ПП-тата малко ги имаха за консуматив.

Но така или иначе, имаше много ясно доверие към Иванов и звучеше така - има война в Украйна, България се клати, подкрепете ги тия, защото иначе няма да ви схващаме като приятели.

ПП надцениха този натиск, но го имаш натиск. ГЕРБ се надява на обратен натиск", коментира Райчев.

"Не е имало избори, на които българите да не са получили това, което са искали", посочи социологът.

"Сега се опасявам, че българите не знаят какво искат и затова не дават властта на никого", добави още той.

"Колкото пъти българският народ е искал нещо, то е ставало. Искаха Луканов, получиха го, искаха СДС, получиха СДС, искаха Виденов, получиха го, искаха Костов, получиха Костов, после искаха царя, получиха го.

После искаха Бойко няколко пъти, пък после не го искаха.

Нито едни избори няма в които българският народ да е искал нещо и то да не е станало. В този смисъл, не се опасявам фундаментално. Опасявам се от това, че българският народ не знае какво иска, няма категорично мнение", заяви той.

Според Андрей Райчев няма никаква трагедия в България.

"Ние сме си в Европа и НАТО. Такъв избор не предстои, той вече е направен", допълни социологът и предупреди, че "България ще започне да загива, ако Европа започне да загива".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук