Между президента и новия-стар служебен министър-председател има уговорка и това доведе до създаването на служебното правителство и извади Българи от идиотската ситуация да стои пред "домовата книга“ и да се опита да я разширява. Това каза социологът Андрей Райчев в интервю за Радио "Фокус“.

"Просто беше глупаво да седим и да чакаме да минат някакви изключително сложни и дълги парламентарни процедури, и да изберем някой омбудсман, който да бъде назначен. Защото това беше другият вариант,“ обясни той.

По думите му новата редакция в Конституцията е много несъвършена и президентът няма право да избира, но има право да не подпише указа за назначаване на ново служебно правителство. "Той няма право да реди кабинета, но фактически излиза, че има право, защото както поиска, така и стана с министър Калин Стоянов“, посочи Райчев.

Социологът напомни още, че правителство и президентът извършват различни дейности заедно, които са въпрос на договорка помежду им, на отстъпки и сделки, което е нормално и е предвидено от Конституцията.

Това според Андрей Райчев е същността на стабилността на България. "Изпълнителната власт в България е разпределена между правителството и президента, най-често в правителството. Когато правителството изпадне в криза и не става, минава в президента. Това е устройството на Българската конституция“, обясни той.

Според Андрей Райчев в момента се наблюдава персонализация в политиката, и при липса на идеен възход в нея личностите излизат на преден план.

"Ще има смяна на политическите поколения докато най-после дойдат някакви хора, които хората да не ги псуват по цял ден,“ подчерта той и допълни, че смяната на политическата система няма да доведе до усъвършенстване на парламентаризма, а до отказ от партии, еднолична власт и президентска република, което според него ще бъде пагубно за България.