Приоритетът на "Има такъв народ" да прати двама български астронавти и един северномакедонец в Космоса предизвика полемика сред обществото. Оказа се, че идеята не е нова, не е и на Слави Трифонов, пише "БГ он ер". 

Погледнато ретроспективно, България не за първи път попада в космическата история. Имаме двама космонавти - Георги Иванов и Александър Александров, летeли със съветски екипажи. Инвестициите в космическите науки осреднено са с трикратна възвращаемост. А бъдещето е пряко обвързано с космическите технологии.  

"Вярвам, че тази нация трябва да се ангажира с постигането на цел, преди края на това десетилетие. Да изпрати човек до Луната и да го върне безопасно до Земята", казва президентът на САЩ Джон Кенеди на 25 май 1961 г.

Повече от 40 години по-късно и Слави Трифонов отправи поглед към Космоса.

"Сред приоритетие ни ще бъде подаване на заявление за членство на България в ЕКА, защото само България не членува там. Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА. 

Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини и един северномакедонски астронавт", заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов.. 

Космическият план на "Има такъв народ" стана повод за коментари и от другите участници в парламентарните избори. 

"Представи си горе в орбитата българин и северномакедонец, ето така започват междузвездни войни", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Николай Хаджигенов предложи за български астронавт главния прокурор Иван Гешев.

"По-съществено щеше да бъде, ако господин Слави Трифонов беше дал сериозен отговор или прочит на международната политика на България", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А самата идея се оказа стара и не на Трифонов, а на Соломон Паси, предложена все пак в предаването на лидера на ИТН от 23 април тази година.

"Това, което България трябва да направи, е да влезем в Европейската космическа агенция. България трябва да влезе в космическата програма на НАСА и това, което искам да чуя като дебат между политическите партии е дали следващият български космонавт трябва да тръгне към Луната или към Марс", заяви Паси.

А космическата темата влезе и в северномакедонските медии със заглавия: "България не ни пуска в Европейския съюз, но ще ни отведе в космоса".