Тази седмица министърът на енергетиката е изпратил доклад за нерегламентиран достъп на „Джемкорп” до стратегически обекти. Това заяви по БНТ Десислава Трифонова от ГЕРБ, която е председател на временната парламентарна комисия по казуса.

„Целият меморандум се е случил изцяло зад гърба на българските служби - няма никакви проведени преговори, в нито една институция няма доказателства на никакви проверки.

Проверка на ДАНС не е възлагана - в комисията разполагаме с писмо от председателя на Агенция национална сигурност, че не им е възлагана такава проверка от тогавашния министър-председател Кирил Петков преди или след подписването на меморандума”, каза тя.

Писмото е от 30 ноември тази година, заяви Трифонова и посочи, че „Джемкорп” не просто не е проверявана, но и е получила достъп до тецовете „Марица” 1 и 2 без разрешение. По думите ѝ меморандумът е бил параван за бъдещи доставки на газ и достъп до стратегически обекти.

Относно съставянето на кабинет - ГЕРБ ще направят всичко възможно да реализират първия мандат, ще разговарят с политическите партии и ще търсят обединение около различни цели.

Дали ще се подложи на гласуване тепърва ще преценим, но при всички положени ще предложим правителство, което смятаме, че може да преведе страната през кризите. Ще има структура на МС, ще има предложение за министър-председател и министри

По думите ѝ с промените в Изборния кодекс се е върнала справедливостта за гласуването.

„От ПП видяхме едно истерично поведение по тази тема и де факто Кирил Петков и Асен Василев се опитват да накажат българите, които искат да гласуват с хартия, като им казаха „щом искате хартия, няма да има правителство”.

Трифонова обясни, че законът е гледан две седмици в зала, защото заглавието и отделни параграфи са били обсъждани в продължение на часове, използвани са процедури и изказвания само и само да минава времето.

„Не можем да влезем в коалиция с БСП, тъй като имаме решение на нашите висши органи”, заяви Десислава Трифонова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук