Задължението всички собственици на сгради да изготвят технически паспорти ще отпадне. Вече се подготвя промяна в наредбата, обясни регионалният министър арх. Виолета Комитова.

Сега срокът за изготвяне на такъв документ за всички сгради у нас е до края на 2024 г. Според настоящите изчисления издаването на технически паспорти би струвало на всеки собственик в жилищна сграда между 200 и 1000 лева.

Служебният министър Комитова обаче смята, че това е излишна процедура, която натоварва бюджетите на хората, затова обмисля отпадането й.

Техническият паспорт всъщност съдържа цялата информация за годината на изграждане, използваните материали, вида на строителството, пожароустойчивостта и сигурността при земетресения, както и за направените ремонти в съответната сграда. Изискването за изготвянето им е на ЕС.

Комитова и екипът й съобщиха, че заради проблеми в софтуера за разпознаване на нарушителите, които карат без платени електронни винетки или такси, над 200 000 нарушения не са обработени.

Сега те се обработват ръчно от 15 души и се очаква да бъдат разпратени до виновните шофьори в рамките на 6 месеца, обясни Иванов. Освен това стана ясно, че всеки ден има между 2500 и 3000 нарушения на тол системата.

Според екипа на Комитова обхватът на тол системата е намален от 16 хиляди километра, колкото е препоръчано от Световната банка на 3115 км, тъй като са отпаднали пътищата 2 и 3 клас от нея.

Освен това действащата сега цена е по-ниска от първоначално предвидената заради протести на превозвачи. В резултат шофьорите на леки коли са ощетени за сметка на превозвачите, обясниха от строителното министерство.

Например камионите на дърводобивните компании в Смолянско не плащали за рушенето на шосетата, защото 2 и 3 клас пътища са изключени от обхвата на тол системата. От строителното ведомство обаче не поеха отговорност за променят обхвата или цените на тол системата, след като считат те не са правилни, а обясниха, че просто правят анализ на ситуацията.

Според тях компанията КАПШ, която има договор за поддържане на тол системата, получава по 2 млн. лв. на месец, само като наблюдател, а заради проблеми със софтуера не са изпращани уведомления до нарушителите и съответно не са събирани глоби.