Задавам си логичния въпрос - доколко БСП реално иска собствеността над „Бузлуджа“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Едно са думите, друго са фактите и действията. 6 години от 2001 година, когато се взе прословутото решение за предоставяне, тогава безвъзмездно на собствеността, защото законът го позволяваше, няма никакви действия от страна на БСП по темата. Последното писмо е от юли месец 2016 година, именно адресирано до Корнелия Нинова в качеството й на лидер с призив да се сключи този договор и не е получен никакъв отговор“, обясни министър Нанков. 

По повод евентуалното провеждане на търг за паметника, той отбеляза: 

„Освен искането на БСП, което е входирано до Министерския съвет и лично до министър-председателя Бойко Борисов, друго искане няма. Всичко е неформално”.

По думите на регионалния министър БСП са „проспали“ последните 6 години, както и промяната за държавната собственост, която в момента не позволява безвъзмездното прехвърляне на собственост.

„Към момента търгът е една имагинерна процедура и хипотеза, тъй като ние нямаме заявен интерес от страна на бъдещ купувач“, уточни още Нанков. 

„Има възможност, която днес обсъждахме с г-жа Нинова в министерството - за безвъзмездното предоставяне на правото на управление, на ползване на имота. То е срочно, със срок до 10 години“, допълни той.

Във връзка със заявката на Нинова, че социалистите ще излязат пред Министерския съвет, ако не им бъде предоставена собствеността на паметника, министър Нанков коментира: 

„Това е много опасно и тази заплаха не лежи върху обективни факти. Къде бяха те, когато държавата имаше процедурната възможност и правната такава да предостави собствеността?“ „Бузлуджа“ трябва да се запази, но аз не съм убеден в искреността на тези твърдения, ако са искали да притежават „Бузлуджа“ до сега да са го направили“, каза още той.