Поели сме ангажимент до 2025 година да сме приключили с цялостното изграждане на автомагистрала „Хемус”. Това съобщи регионалният министър Николай Нанков.
„За трасето до разклона до Тетевен имаме проект. 2018 г трябва да започнем с реалното изграждане. Участъкът Плевен-Ловеч в момента се проектират. Ако процедурите минат без обжалване, през 2018 г. можем да пристъпим към изграждането на тези 50 км. В следващите 3 години магистралата трябва да задмине Ловеч. Планираме отсечката до Велико Търново да бъде готова 2021-2022 година”, каза още Нанков пред bTV.

Що се отнася до строителството на другата магистрала, „Струма”, той заяви, че към момента страните са се спрели на варианта движението към Кулата да е по стария път, а към София – източно от дефилето. Тунелът по трасето отпада като вариант, защото не е съобразен.

Ще се използват доста иновативни методи при строителството на това трасе. То ще минава по билото на планината. Ще има 5 пътни възела, две връзки. Грубо 18 км. ще е дължината”, добави  той.

От думите му стана ясно още, че до 2023 година аутобанът трябва да е готов. 

„Програмата за саниране на спира. 2018 г. ще е още по-динамична, с още повече скелета по българските блокове. Минимум 1000 сгради ще се санират”, обясни Нанков.