"На практика почти е приключено разплащането. 600 милиона лева от 650 вече са изплатени на пътните фирми, подписаха се анекси, с които се продължава пътното поддържане", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

По думите му до 10 дни се очаква да приключи ремонтът на "Витиня" на стария път, по който се движи тежкотоварният трафик.

"От понеделник ще качим обратно тежкотоварният трафик на магистралата в посока към Варна, като другата посока ще остане още 2-3 месеца долу, докато не приключи ремонтът.

Подхванати са 2500 километра - довършваме стари проекти и започнахме нововъзложени трасета. Ще се извършва независим контрол, на случаен принцип при издаване на обектите", допълни Гроздан Караджов.

Той поясни, че всичко, което се употребява на пътя е по-скъпо, с изключение на скалната маса.

"Инфлацията изяжда стойността. Има дефицит на материали поради повишаването на цените, но фирмите си преподписаха договорите.

Застрашени са над 4 милиарда лева европейски средства към общините, които ако не си изпълнят обектите държавата ще върне 100 процента от европейската субсидия", добави регионалният министър.

По думите му за новото сторителство има ясни разчети и заделени средства за всеки обект. "Ще се добавят средства за автомагистрала "Хемус" и автомагистралата, която свързва Видин с Ботевград", каза още Гроздан Караджов.

Предстои подравняване на пътното платно на АМ "Тракия", ще се премаркират всички магистрали, ще се сменят всички мантинели и котешки очи. Вече е започнал строежът и на последната отсечка от магистрала "Европа".

"Закъснение няма да има, до 2 години ще бъде финализирана. За "Струма" проблемът е наистина сериозен, предстои голяма среща между екипите на Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството", уточни регионалният министър.