Олекотяване на режима на гласуване в чужбина предвиждат промените в Изборния кодекс, които депутатите приеха на първо четене. Минаха само текстовете на ГЕРБ, като останалите 6 проекта бяха отхвърлени.
До промените в кодекса се стигна заради протестите на българите зад граница, които обявиха, че участието им във вота е силно затруднено, информира bTV. 

В промените в ИК е записано, че изборни секции могат да се отварят от ръководителите на дипломатическите ни мисии - консулства и посолства въз основа на териториалното разпределение на българската общност на съответното място.

Българските общности в чужбина могат да подават заявления за отваряне на секции до ръководителя на съответната дипломатическа мисия, не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Секциите извън нашите мисии в чужбина ще могат да са до 35, като за всяка ще са нужни не по-малко от 60 желаещи.

Законопроектът на ГЕРБ беше приет със 111 гласа „за”, 35 „против” и 21 въздържали се.

БСП, ДПС, АБВ, РБ, БДЦ, РБ и Георги Кадиев излязоха със свои проекти са по-лесно отваряне на секции в чужбина, но не събраха нужната подкрепа в пленарната зала.

„В държавите, където е въведено електронно гласуване няма двойно гражданство”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП лява България Филип Попов. Той обвини управляващите, че са се провалили в организацията на местните избори.
Цвета Караянчева от ПГ на ГЕРБ заяви, че по време на кабинета „Орешарски” БСП година и половина са правили Изборен кодекс и той е бил вендета: „Винаги, когато правите Изборен кодекс ви бием”.

„Виждаме поредните промени в Изборния кодекс след недоносчето, което беше гласуване наскоро под натиска на ПФ и което беше върнато от президента Росен Плевнелиев и прегласувано , за да се угоди на натиска на патриотите”, посочи народният представител от ДПС Четин Казак. Той припомни препоръката на Венецианската комисия 6 месеца преди вота да не се пипа изборното законодателство.

Депутатът запита с какво българските граждани в Турция са навредили на България през последните 26 години: „Много партии се опитваха да направят структури в Турция, за да ги привлекат, включително и ГЕРБ”.