В пресцентъра на Министерството на енергетиката се провежда брифинг на енергийния министър Теменужка Петкова след заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология.

В рамките на срещата заедно с представители на КТ "Подкрепа" и КНСБ и премиера Бойко Борисов са обсъдени актуални за комплекса "Марица-изток" теми.

По всички теми бе взето отношение и от двете страни. Обсъдени бяха основни акценти от енергийните стратегии за развитието на сектора", каза тя. 

"Категорично става ясно, че нашето правителство ясно е декларирало отношението си за въгледобива в България. В два проекта е посочено, че България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат въглища", каза Петкова.

"Обсъдихме и какви са основните законодателни рамки и инициативи по отношение на ЕС относно зелената сделка, възможностите, които се разкриват пред нас във връзка с усвояването на определени средства, свързани с този преход, който трябва да бъде извършен. 

Знаете, че ние успяхме да се преборим за 1 178 000 евро, които са за България и те ще бъдат използвани именно за намиране на най-добрия вариант и мерки за правилното развитие на сектора", каза Петкова и добави, че е обсъдено състоянието на ТЕЦ "Марица-изток''", добави тя.

"При срещата с премиера Борисов бяха направени заявки по отношение на приоритетите по които трябва да работим. Днес с колегите от двата синдиката постигнахме съгласие и се споразумяхме, че БЕХ ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лв. за функционирането на "Мини Марица изток"", каза Петкова.

"Отделно от това ще бъдат предоставени и 5 млн. лева за актуализиране на възнагражденията на работниците на "Марица-изток". Сигурна съм, че тези мерки ще дадат много добър резултат за развитието на "Марица-изток"", завърши тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!