С един член ще се увеличи съставът на комисията по правни въпроси и на тази по бюджет в Народното събрание - от 23-ма на 24, за да може "Има такъв народ" да излъчат по още един член в тях, както поискаха по-рано.

За това се договориха в управляващата комисия в 95-минутната почивка на парламента. Тя бе дадена след скандал в пленарната зала по повод на искането на ИТН да получат по още един член в комисията, защото, според тях, били ощетени.

Първоначално хората на Слави Трифонов поискаха по още едно място за сметка на тези на "Демократична България".

Постигнахме съгласие по проблема. Ще се обърна към нашата ПГ да не подкрепя предложенията, защото ще бъде внесено ново, обяви зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов след час и половина почивка на депутатите.

Часът е 12,30. От 9,30 ч се занимаваме с първа точка и местата, които имате в комисия - кой бил 0,6 човек. Сега разбираме, че вносителите ще гласуват срещу собствените си предложения. Ако дръпнем чертата, ще излезе, че не сме свършили нищо. Г-н Ананиев (б.а - Настимир Ананиев от ПП), ако това е връщане на авторитета на парламента, след няколко дни той ще стане като вашия, а това е много лошо, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Да припомня, че всички тези почивки ще бъдат отработени, така че парламентът може да свърши много неща при една по-стегната работа, отвърна му зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин.

Рискувате да се превърнете във водещ на едно много тъпо шоу. Къде е г-н Зеленски да ви изпрати писмо и да ви сметне кой и колко места има в комисиите, скочи пък Александър Ненков от ГЕРБ.

Тази справедливост закъсня с 4 месеца. Помня бележката от хората с по-голям опит, че лишавате опозицията дори от едно ръководно място.

Това, че имаше идеи да подхвърлите председателството на една комисия, от която се отказахме доброволно, за да ви покажем, че опозицията и без ръководно място може да има експертиза и знание, вече ви го доказахме. Над 3 ч. обсъждаме вътрешните ви борби за баница, за столчета.

Хората отвън го знаят и това няма да се прости, коментира и зам.-шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Представете ни протокол от заседание на върховния орган, който заседава повече от парламента, но не разбрахме какво е решил. ГЕРБ бяха лоши, а вие дойдохте като антипод.

В 44-ото НС имахме 2 председателски места, а сега с повече народни представители имаме 0, вие сте по-зле, настоя Халил Летифов от ДПС.

Председателят не раздава протоколи от заседания на управляващата коалиция, върна му Вигенин.

След това като нова точка бяха добавени предложенията за разширение на комисиите.

На ангро влязоха два проекта за решение - символ на справедливостта. Колкото и да имате право със силата на мнозинството да си правите каквото решите, не намирам за справедливо една парламентарна група, която има 25 души да има 3-ма депутати в една комисия, а партия с 59 народни представители да има петима. Това е грубо погазване на парламентарната практика, което 32 г. никой не се е осмелил да прави, скочи шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Да, постигна се справедливост днес по отношение на ИТН. Да, не се постигна справедливост по отношение на групите на опозицията. ние ще настояваме за работна група и ще искаме да се седне и да се види кой е облагодетелстван и кой е ощетен.

ГЕРБ е получила това, което трябва големите комисии, даже малко повече. Имате не по 5, а по 6-има депутатите, отвърна й Ива Митева от ИТН.

Причината да загубим повече от 4 часа е, че г-н Каримански не беше избран за шеф на БНБ и затова изведнъж ИТН се сети, че е ощетена в комисии, настоя Александър Ненков от ГЕРБ.

Атанас Михнев от ПП пък обяви, че бащата на Ненков бил в конституционния съд, а Атанасова определи като "креслива".

Вие бяхте с тениска на ГЕРБ, не излизайте от залата, да е честито на "Промяната", отвърна му Атанасова.