Столична община, Асоциация „Родители”, сдружение „Настоящи и бъдещи майки”, Клуб на многодетните родители „Пълна къща” и Асоциация „Родители” подкрепиха предложението на НДСВ платеното майчинство, което е 90% от заплатата на майката, да се удължи от 9 на 12 месеца. Това стана на среща в Огледалната зала на народното събрание днес по инициатива на НДСВ.
Участниците в дискусията са единни в подкрепата си за предложението за ваучери за децата, които не са обхванати от услугите на общинските детски градини, в размер на 100 лв. Те настояват при раждане на близнаци да се получава допълнителна месечна помощ за отглеждането им, а майките редовни студенти без стаж да получават месечна помощ в размер на минималната работна заплата, защото учат и са неосигурени и нямат право на обезщетение, като помощта да се получава до първата година на детето.

Аргументите ни за направените предложения са на първо място тежката демографска ситуация в страната, която е най-тежка сред страните-членки на ЕС, където сме на първо място по отрицателен прираст. В България на един работещ се пада един пенсионер, а Европа бие тревога, защото в момента има 4 работещи към един пенсионер. На второ място става дума за работещи и осигурени майки, които имат квалификация и образование. На трето място става дума за парите на самите осигурени хора, които са натрупани във фонд „Общо заболяване и майчинство” на НОИ. 40 години и майките, и бащите внасят своите вноски в този фонд и само един или два пъти в живота, много рядко три и повече, на майката се налага да ползва обезщетението за майчинство. Това не са пари от Държавния бюджет, а пари на осигурените майки и бащи, каза по време на срещата зам.-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Христина Христова.

Грешка е, че фондът за майчинство е заедно с фонда за общо заболяване, подчерта депутатът от НДСВ Весела Драганова и допълни, че НДСВ винаги е имала последователно отношение към демографската криза и проблемите на семейството и младите хора и ще продължи да работи за тяхното решаване, заедно с всички ангажирани институции и организации.

По време на дискусията стана ясно, че 54 000 получават майчинство 9 месеца, което е платено с 90% от заплатата на осигурената майка, и едва 24 000 майки остават вкъщи да се грижат за детето си при минимално обезщетение за майчинство, защото останалите се връщат на работа, в по-голямата част, принудени от финансовите нужди за отглеждането на тяхното дете.

На срещата стана ясно, че само в София децата, които не могат да посещават общински детски градини поради недостиг на места в тях, са 8000 и именно поради наличието на този сериозен проблем идеята за подкрепа от страна на държавата в тази насока е много важна, изрази мнение заместник-кметът на София Йорданка Фандъкова.

Утре ще връчим събраните подписи в подкрепа на подписката за председателя на Народното събрание Георги Пирински, заяви Ина Игнатова от „Настоящи и бъдещи майки”. Разчитаме, че на заседанието на управляващата коалиция утре нашите аргументи ще бъдат взети предвид.


В края на миналата седмица сдружението „Настоящи и бъдещи майки” публикуваха в интернет подписка в подкрепа на 12 месеца платено майчинство, през което осигурената майка получава 90% от заплатата си. Подписката подкрепиха депутатите от НДСВ Христина Христова, Марина Дикова и Антония Първанова. До момента близо 11 000 души са подкрепили подписката в интернет. Младежите на НДСВ също събират подписи в цялата страна в подкрепа на инициативата и до днес са събрали повече от 2500 подписа. Така хората, които са заявили подкрепата си за удължаване на платеното майчинство, надвишават 13 000.

НДСВ от вчера разпространява в детски градини, училища, здравни заведения и други обществени места в София листовка в подкрепа на каузата жените да имат избор дали сами да гледат децата си, без това да намалява драстично доходите на семейството, или да поверят отрочетата на професионална детегледачка или баба. Листовката е в подкрепа на подписката на сдружението „Настоящи и бъдещи майки”. Във флаера всеки ще намери няколко аргумента в подкрепа на 12 месеца платено майчинство.

Може да се присъедините към каузата в подкрепа на 12 месеца платено майчинство на адрес: https://www.bgpetition.com/miachinstvo/index.htmlл . /БЛИЦ