„Европейската идея утре може да претърпи своето „Ватерло“, коментира по повод референдума във Великобритания за оставане или напускане на ЕС депутатът от Български демократичен център Росен Петров в кулоарите на парламента.
„Европейската идея може да понесе утре много тежък удар, евентуалният избор за напускане може да задейства ефекта на доминото. Силно се надявам, че Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия няма да напуснат Европейския съюз, това би било по-добрия изход и за България“. Росен Петров коментира, че процесът на напускане е дълъг, ще отнеме близо седем години, но ще доведе до безпрецедентно разклащане на фондовите борси, разклащане на европейските валути, особено на паунда. Евентуалното напускане на Великобритания пряко касае и България, то ще се отрази директно върху положението на хиляди български младежи, които избират пътя на английското образование, както и на българите, които работят там.

„Европейският съюз е по-силен с Великобритания в него, тъй като това е втората по големина икономика в Европа след германската. Англичаните винаги са имали по-особено мнение за ЕС, там от десетилетия масовите медии са изцяло насочени против членството на Обединеното кралство в съюза. Пропагандата в подкрепа на Брекзит е много мощна, не е случаен призивът от първа страница на най-големия таблоид – вестник „Сън“ – „Leave”, тоест напускане. Британското общество е разделено на две – по-образованата и заможна част е за оставането в ЕС, а за Брекзит се обявяват хората, които гледат с носталгия към величието на Британската империя, хора, за които Острова винаги ще е по-велик от континента, които смятат, не без основание, че европейската бюрокрация е твърде голяма, че се налагат прекалено много ограничения и изисквания към отделните страни членки. Аз също смятам, че европейската бюрокрация е прекомерна, нека си припомним кампанията на бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, завихрила се около абсурдните изисквания на ЕС. Докато Европейският съюз определя колко криви да са бананите, винаги ще има държави, които да искат да го напуснат“ – беше категоричен депутатът от БДЦ.