Депутатът от БДЦ Росен Петров:  Външно да иска обяснение от посланика на Македония за поругания български паметник. Министерството на външните работи да извика посланика на Македония да даде обяснения, какво ще предприеме западната ни съседка след безобразния акт на вандализъм с унищожаването на българска паметната плоча на връх Каймакчалан – призова депутата от БДЦ Росен Петров.
Македония трябва да има ясна позиция, осъжда или не осъжда този акт. България винаги е била добър съсед на Македония. Тя първа признава македонската държава и така я спаси от окупацията на трета югославска армия. Ние оказахме и огромна военно-техническа помощ на Македония по време на конфликта с албанците – уточнява Петров. 

В замяна получаваме подигравки, постоянни антибългарски провокации в медиите им, а сега и този вандалски акт на връх Денят на Независимостта на България.  Ако Македония продължава така, аз смятам че тя трябва да види европейския съюз през крив макарон – категоричен е говорителят на Български демократичен център.