Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Целта на мерките не са прах в очите на протестиращите или разменна монета за политическо спокойствие.

Това каза министърът на транспорта и съобщенията Росен Желязков в "Здравей, България".

"Това са мерки, които дълго време се дискутираха и дълго време се прави тяхната фина настройка", каза той и подчерта, че и при схемата 60/40 е имало дълги разговори, за да се удовлетвори желанието тя да стане 80/20.

Желязков отрече мерките да са лансирани, за да се тушира напрежението. Той подчерта още, че повечето от мерките, обявени вчера, са били коментирани дълго време с бранша. Даде за пример облекченията за таксиметровите шофьори. 

"Мерките са към преодоляване последиците на горещия етап на пандемията. Ще има и други мерки. Дълго време се очакваше Съветът да вземе решение за финансите и на база на тези ресурси ние да направим нашите предложения", коментира той.

И подчерта, че България ще има план за евросредствата. 

"Те не са пари, които просто да изтичат за нереформирани сектори", настоява министърът.

Относно отношенията на ГЕРБ и ДПС Росен Желязков бе категоричен - винаги са били в антогонизъм. 

"Имаме нужда от стабилност, необходима, за да се преодолеят големите предизивикателства, които пандемията постави", добави той. 

Отказа да коментира изявление на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, насочено към ГЕРБ. 

"До момента ГЕРБ е заявил, че няма да прави правителство с БСП и ДПС", подчерта той.

На въпрос защо депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков нападна социалния министър Деница Сачева и анализатора Георги Харизанов като виновни за неуспеха на ГЕРБ, Росен Желязков отрече вътре в партията да има напрежение.

"Това означава, че г-н Марков, един експресивен човек, умее да предизвиква внимание. Нямам представа какви са му отношенията с г-жа Сачева и г-н Харизанов. Очевидно става въпрос за нещо лично. Не виждам политическа закачка в случая".