"Наблюдаваме отстрани, не е добре да се месиш в процесите на друга партия. Ние от СДС сме преживели такъв момент преди години, много е болезнено. Не познавам партия, която да се е разцепила и да е станала по-силна". Това коментира пред БНТ председателят на СДС Румен Христов.

Той припомни, че ДПС е свалило първото демократично избрано правителство след 1989 г.

"Не съм имал индивидуални срещи с г-н Доган. Митът, че той е гарант за етническия мир в България не е меродавен, защото гарант за мирния преход е българският народ, без значение дали говорим за християни или мюсюлмани".

На въпрос с кое ДПС - на Доган или на Пеевски ще работят ГЕРБ-СДС, ако се стигне до избор, Христов отговори, че избират не те, а гласоподавателите им. Посочи обаче, че при Делян Пеевски са останали тези, които наистина държат на евроатлантическите ценности.

"В парламента се забелязва едно анонимно атлантическо поведение от страна на тези, които не са при Пеевски и една много проактивна и пронатовска позиция то тези, които са при Пеевски. Ние не избираме, а внасяме законопроекти Говорителите на пронатовското и антируското останаха при Пеевски.

Румен Христов потвърди, че на предстоящия вот ГЕРБ-СДС ще опитат да привлекат избиратели от смесените райони след разцеплението в ДПС. Очаква честни избори и припомни, че и предишният не е бил оспорван.

"Очаквам и мобилизация от страна на избирателите, защото ниската активност не е добре за легитимността на тези, които влизат в парламента". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!