Какво сме си говорили с братя Галеви на срещата преди 15 години? Няма да мога да бъда полезен с този отговор, но има доклади и материали за нея, които би трябвало да са вече в Национална сигурност. Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият вътрешен министър Румен Петков. 

"Срещата беше по предложение на Националната служба за сигурност. Аз не съм самодеец и не съм правил подобна среща на своя глава, консултирал съм я. Тези двама души работеха много активно в борбата срещу наркотрафика и с наши партньорски стратегически служби", коментира той, в качеството си на вътрешен министър с братя Галеви (Пламен Галев и Ангел Христов - б.р.) през 2010 г. 

"Срещата трябваше да бъде в условията на специални разузнавателни средства, за да бъде записано всичко, което се говори там. Човекът, който провали специалните разузнавателни средства го уволних. Ваньо Танев уволних", заяви още Петков. И добави:

"Минаха 15 години. А ние услужливо пропускаме въпроса как те излязоха от България? Иронията тук е повече от уместна, затова да кажем, че Путин го е застрелял извън страната, след което го е вкарал отново в страната и го е застрелял втори път.

Не искам да се връщам назад, не е прилично да го правя. Алексей Петров казва, че той е организатор на срещата, защото е така", добави още Петков. И поясни:

"Съзнателно беше провалено документирането на тази среща. Има доклади и материали, както вече казах.

Каквото и да говоря оттук нататък по темата, ще е спекулативно. На нея се говореше за висши служители на МВР и техни ангажименти, говореше се за борбата с наркотрафика... А факта, че тези хора не са били обслужвани - къде са, как живеят, какви са им контактите, средата, говори достатъчно".

Петков подчерта още, че сме в навечерието на годишнина, "откакто ни посети един самолет със статут на хвърчило мой набор".

"Кой дойде с него? Аз питах дали не е някой от постоянно разширяващата се диаспора в Дубай, дали не е Брендо (Евелин Банев-б.р.), който търсим ние, Италия, Румъния, но Зеленски му даде украински паспорт и го направи недосегаем за ЕС.

Тук председател на комитета по посрещането е Кирил Петков. Някой ще каже ли какво дойде с този самолет? Днес председателят на комитета по изпращане и по посрещане правят коалиция", каза Петков.

"Ние не разбираме ли, че говорейки за Шенген и Еврозона, се държим като едни жалки измамници?! Ние институционално не се интересуваме от тези хора, а защо това е така - питайте председателя на комитета по изпращането и председателя на комитета по посрещането.

Моята душа не е сладкарска витрина, ще отнеса някои информации за себе си. Но аз съм такъв човек, че като кажа нещо, имам лошия навик да го изпълнявам", не спести още саркастични нотки Румен Петков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук