Ако не се поемат стъпките, които диктува законът със заличаването на „Либералния алианс“ и „Воля“, това ще създаде представата у българските граждани, че всеки може, прегазвайки закона, правейки един големи пари, да отиде в Народното събрание. Това каза Румен Петков от ПП АБВ във връзка със сигнала до Прокуратурата за незаконната регистрация на партия „Воля“ за предсрочните парламентарни избори на 26 март, предаде агенция "Фокус".
 „За обществото трябва да е ясно, че ние, като сме атакували пред институциите участието на „Воля“ в изборите, сме дали съответните аргументи“, подчерта той.

„Има един низ от събития – през 2005 година се учредява партия „Национално движение за свобода и демокрация“. Ръководството на тази партия в определен момент се поема от г-н Марешки. В последствие през 2007 година г-н Марешки поема ръководството на партия „Либерален алианс“ и се разнася в публичното пространство въпросът дали учредителите на „Националното движение за свобода и демокрация“ и учредителите на „Либералния алианс“ са едни и същи. Нещо повече, за да поеме Марешки ръководството на този „Либерален алианс“, който в последствие търпи развитие – партия „Днес“ от 2016 година, по-късно „Воля“ и т.н., той трябва да е декларирал, че не участва в други политически партии“, обясни Петков.

„Искам да се Прокуратурата, към Централната избирателна комисия и към Софийски градски съд. Прокуратурата видимо задвижи нашия сигнал. ЦИК трябва да каже участвало ли е „Националното движение за свобода и демокрация в някакви избори“. Сметната палата трябва да каже „Националното движение за права и демокрация“ правило ли е съответните отчетни документи, внасяло ли ги е в Сметната палата, каквото е задължението на всяка политическа партия ежегодно. Кой ги е подписвал, г-н Марешки има ли отношение към ръководството? И Софийският градски съд в крайна сметка трябва да бъде сезиран – такъв е законът и той трябва да бъде спазен от Прокуратурата за заличаването на тези партии“, посочи още Петков.

По думите му, ако Прокуратурата не доведе нещата до Софийския градски съд и, ако Софийският градски съд не се произнесе по закон или укрие документи, това ще е израз на брутално политическо влияние върху съдебната ни система. „Трябва да се види от тук нататък вече Прокуратурата и главния прокурор ще поискат ли имунитета на г-н Марешки, ако е подписал такава декларация, оглавявайки „Либерален алианс“, че не членува в други политически партии и Народното събрание какво ще направи“, отбеляза още той.

Румен Петков коментира също, че като се погледне състава на бъдещия парламента, има поне още двама-трима народни представители, за чиито имунитети Прокуратурата трябва да се замисли сега, а не след една година, когато се разклати мнозинството. „Така че ние от АБВ искаме стабилност в парламента, в правителството и въобще в институциите, защото не само на българина, но и на чуждестранния инвеститор му пусна от избори, от избори и избори. Знакът за една преждевременна дестабилизация ще е много лош. Но, ако не се проемат стъпките, които диктува законът със заличаването на „Либералния алианс“ и „Воля“, това ще създаде представата у българските граждани, че всеки може, прегазвайки закона, правейки един големи пари, да отиде в Народното събрание“, коментира Румен Петков. 

„Ние от АБВ сме направили евтина, почтена, чиста кампания. Разбира се, разочаровани сме от ниския резултат, който постигнахме, но аз не разбирам ръководството на ГЕРБ, което седна на една маса с ръководството на „Воля“, при положение, че в ЦИК изобилстваше от сигнали за грубо нарушение на Изборния кодекс, за използване на търговски вериги за политическа пропаганда. Най-грозното е, че се използваха аптеки, където човек влиза, когато е болен. Това са спекулации, които са повече от отвратителни. Всичко това не може да не ни безпокои. По тази причина сме сигнализира институциите за партия „Воля“ за това, че по наше мнение тяхното участие в изборния процес е незаконно и се надяваме, че институциите и правораздаването ще са на висотата на отговорностите, които българските граждани са им гласували“, заяви още Петков. 

Във връзка с ролята на „Воля“ в бъдещето управление, той коментира: „Очевидно е, че депутатите от „Воля“ ще подкрепят и правителството, и всички негови действия, няма никакво значение какви ще бъдат те“.