България и Черна гора категорично осъждат руската агресия в Украйна, каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в президентството с държавния глава на Черна гора Мило Джуканович. Двамата президенти и споделят общо мнение, че трябват дипломатически усилия за прекратяването ѝ.

"Тази брутална война, която доведе до неизмерими жертви, страдания и разрушения, ние подкрепяме Украйна в нейния легитимен път и в борбата ѝ за суверенитет, независимост и териториална цялост, но споделяме нашето притеснение и нашата огромна грижа от продължаващия конфликт и сме на мнение, че трябва да бъдат положени всички дипломатически усилия, така че на войната да се сложи край възможно най-скоро, за да можем да избегнем риска не само за нашия регион, но и в световен мащаб", заяви българският държавен глава, цитиран от БНР.

Радев благодари за участието на военнослужещи от Черна гора в Многонационалната бойна група на НАТО, която е на територията на страната ни. В изявлението си след срещата българският президент подчерта, че двете страни споделят общи ценности, но и общи отговорности за сигурността, просперитета и мира в региона и декларира силната подкрепа, която страната ни оказва за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и в частност за Подгорица, която води преговорите от 2012 година. 

Традиционно доброто ни сътрудничество трябва да намери своя израз, каза Радев и подчерта, че трябва да има добра транспортна свързаност между двете страни.

"Войната в Украйна подейства отрезвяващо на ЕС и ще се отворят по-големи възможности за държавите от нашия регион, да продължим преговорния процес и скоро да осъществим нашата цел - членството в семейството на Европейския съюз.  България много добре ни познава като наша близка държава и нейният глас има особена тежест в ЕС. Това, което ще направим, е да реактивираме целия си потенциал за реформи, така че Черна гора да е следващата първа държава, която ще стане член. Това ще  е много добър избор, за да се постигне стабилност в нашия регион", отбеляза Джуканович.

Мило Джуканович е на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев.

Двамата обсъдиха на четири очи актуални теми от регионалния дневен ред и европейската перспектива на Западните Балкани, както и сигурността и енергетиката, темите се дискутираха и в разширен състав от двете пленарни делегации.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук