"Местната власт е най-близо до проблемите на гражданите и те очакват от общинските администрации компетентност, съпричастност и бързина при решаването на наболелите въпроси, защита на публичния интерес, честно и открито управление. Това заяви президентът Румен Радев по повод Деня на българската община и местното самоуправление - 12 октомври.

Това е огромна отговорност и всекидневен тест за "годност", в който делата и изпълнените ангажименти тежат повече от красивите обещания", добави още държавният глава.

Президентът посочва още, че тази година денят се отбелязва в обстановка на предизборна кампания и призовава гражданите да чуят идеите, които им се предлагат, и да изберат най-достойните на предстоящия вот. 

"Преките избори за кметове и общински съветници са огромна отговорност за всеки, който заявява готовността си да отстоява интересите на своите съграждани, да модернизира своя град и селище, но и да съхранява и развива традициите на образованието, културата и нашата идентичност", допълва Румен Радев.

Държавният глава подчертава също, че е време финансовата децентрализация, за която от години настояват общините, да намери своето законодателно решение, така, че местните общности да имат повече възможности самостоятелно да определят своите приоритети.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук