Бесилото на Васил Левски се превърна в Българско национално разпятие, предвестник на нашето Възкресение. Още млад Дякона зарязва утехата на религията, хвърля расото, но не губи вярата. започва да се бори, поема риска на революцията в името на родината, не забравя обаче смирението. Точно Дякона проповядва от сърце да обичаме онзи, който ще ни покаже грешката. Онова момче от Карлово, което захвърли расото и тръгна да прави революция се превърна  човека, държал да предизвика цяла империя. Той загуби себе си, но спечели своя облог с историята. Спечели го за целия народ. Това каза в обръщението си пред хилядите събрали се да почетат Апостола в родния му град президента Румен Радев. 
Президентът прие почетният строй на българската армия.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов направи историческа ретроспекция и се обърна към държавния глава с думите: "Очакваме от вас нова българска национална доктрина. Ние ще бъдем с вас. Само така ще бъдем спокойно за десетилетията, които ни предстоят. Много малки деца, които развяваха български знамена се поклониха пред Апостола. На място дойдоха зам.-председателят на народното събрание Валери Симеонов, народни представители, лидерът на БСП Корнелия Нинова, областният лидер на червените Георги Гергов, губернаторът на Пловдив Здравко Димитров, много политици, граждани от цялата страна.

Аплодисментите обраха малчугани от местна детска градина, които облечени във военни униформи поднесоха малък гирлянд на славата пред паметника на Апостола.
 

 

 

 

 


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ