Нарушението на изборния процес изискват нашето вниманието. Нарушава се основен стълб на демокрацията. Това заяви в предаването „Годината“ по Дарик президентът Румен Радев.
 
Той посочи, че още през януари ще покани представители на изпълнителната власт и на партиите за разговори. „Няма да бързам с Консултативен съвет за национална сигурност. Трябва да се вземат мерки“, каза той.
 
Радев настоя „да бъдат сертифицирани и доставени машините за машинното гласуване. Това е мярката срещу недействителните бюлетини“.
 
Той подчерта, че януари месец трябва да се пусне обществената поръчка за тяхното купуване. А в Бюджет 2020 липсва такава позиция.
 
Президентът нарече „абсолютно порочна практика“ изваждането на пари от бюджета в средата и края на годината, които не са заложени. Затова, според него, не би трябвало да има проблеми да се извадят пари в средата на годината за машини за гласуване.
 
По думите му, не можем да се страхуваме от дистанционно гласуване.
 
По отношение на избора на нов главен прокурор той каза: „Мисля, че имаме сериозен системен проблем. Затова инициирах този дебат за промени в Конституцията“.
 
Радев заяви, че не иска той да посочва какво трябва да се промени, а да остави това да бъде обсъдено от експертите
 
„Тази Конституция, демократична по дух, изключително добра за своето време, постигна ли заложения в нея проект – за демократична. социална и правова държава? Ако погледнем показателите, ние не сме постигнали този проект“, смята президентът.
 
„Според нея съдебната власт трябва да е независима, но тя категорично не е“, допълни той.
 
Радев планира свикването на отделни срещи още в началото на януари – с „тримата големи“ в съдебната власт, с министъра на правосъдието, представители на академичната общност, НПО-та.
 
„Общите срещи прерастват понякога в лични отношения, не искам това да се случи. Оттук нататък – институционални срещи“, посочи президентът.
 
Следващата година той ще предложи промени в Конституцията. Едно от желанията му е всеки български гражданин да може да сезира Конституционния съд.